Hlavní obsah

Na nedělní konferenci v Berlíně se očekává dohoda o příměří v Libyi

Ilustrační foto.

Reklama

Německá kancléřka Angela Merkelová svolala na neděli konferenci, na níž se má dospět k dohodě o příměří mezi libyjským maršálem Chalífou Haftarem a mezinárodně uznávaným kabinetem libyjského premiéra Fáize Sarrádže. Konflikt mezi jejich jednotkami sužuje severoafrickou zemi už od roku 2011.

Článek

Sarrádž už podle New York Times (NYT) dokument o příměří podepsal tento týden na summitu v Moskvě. Haftar to odmítl učinit, ve čtvrtek ale uvedl, že i tak hodlá dodržovat klid zbraní.

„Bude to úspěch. Sarrádž svou účast přislíbil a Haftar také. Dojde k podpisu, který potvrdí současný klid zbraní,“ řekl zahraničním novinářům v Berlíně německý novinář Mirco Keilberth, podle něhož jsou oba aktéři pod velkým tlakem zemí, které je podporují.

V případě Sarrádže to je mimo jiné Turecko, které se v Libyi přímo vojensky angažuje, Katar nebo Itálie, v případě Haftara zase Rusko, Egypt, Saúdská Arábie či Spojené arabské emiráty.

Erdogan: Svět toho pro Libyi neučinil dost

Turečtí vojenští odborníci začali tento týden silám mezinárodně uznávané vlády pomáhat. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyzval evropské státy, aby v Libyi podpořily jeho úsilí a pomohly tak konflikt ukončit.

„Navzdory snahám o zprostředkování politického řešení situace toho svět neučinil dost pro podporu těch hráčů v Libyi, kteří jsou nakloněni diplomacii a dialogu,“ napsal Erdogan ve svém komentáři, který v sobotu zveřejnil server Politico.

„Ponechat Libyi v rukou válečníka by bylo chybou historických rozměrů,“ dodal turecký prezident s odkazem na polního maršála Chalífu Haftara, který se již od loňska snaží dobýt metropoli Tripolis.

Německá kancléřka Merkelová k tomu uvedla, že doufá, že turecko-ruské úsilí zajistit v Libyi mír bude úspěšné.

Průběh konference je zatím otázkou

Jak přesně spolu budou oba znesváření aktéři v Berlíně komunikovat, zatím není jasné. Podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova totiž dosud odmítali i jen být v jedné místnosti, natož aby spolu vedli jednání.

Je tak pravděpodobné, že se v německé metropoli během nedělního odpoledne odehraje celá řada bilaterálních schůzek a schůzek v menším formátu, v nichž se politici jako Merkelová nebo Erdogan budou obě strany snažit dovést ke kompromisu.

Jak ale upozorňuje německý novinář, pokud se berlínská konference nebo některý z následujících kroků nepovedou, jsou bojovníci v Tripolisu či Misurátě znovu připraveni rychle se chopit zbraní.

V Libyi panuje chaos od roku 2011, kdy byl s pomocí Západu svržen tamní dlouholetý diktátor Muammar Kaddáfí. Haftarovy jednotky minulý rok v dubnu zahájily ofenzivu na Tripolis a tamní vládu. Při střetech mezi oběma soupeřícími vládami byly zabity a zraněny stovky civilistů.

Reklama

Doporučované