Hlavní obsah

Na norský Barnevernet si ve Štrasburku stěžují další rodiče

Foto: Profimedia.cz

Na Evropský soud pro lidská práva se obrátila i Češka Eva Michaláková.

Reklama

Norsko se kvůli odebírání dětí dostává pod stále větší tlak. U Evropského soudu pro lidská práva postoupilo do další fáze řízení devět nových stížností.

Článek

Již letos v červnu přitom stejným procesem prošlo 16 stížností včetně českého případu Evy Michalákové, které v Norsku odebrali dva syny, nebo kauzy slovenské holčičky Maxine. Na rostoucí počet stížností, kterých už je dohromady 30, upozornil server iRozhlas.cz.

Všechny stížnosti jsou momentálně ve fázi, kdy se čeká na vyjádření žalované strany. Drtivá většina případů – až 90 % se přitom takto daleko vůbec nedostane. Server píše, že podle vládního zmocněnce při soudu Vita Schorma lze již fakt, že případy postoupily do této fáze, označit za „jistý úspěch“.

Letos v září navíc Evropský soud pro lidská práva rozhodl ve prospěch norské matky, které úřady odebraly syna a zbavily jí rodičovských práv. Podle soudu Norové porušili ženino právo na soukromý a rodinný život.

Češku Evu Michalákovou norské úřady zbavily rodičovských práv v roce 2016. Syny Davida a Denise jí odebraly už o pět let dříve kvůli podezření ze zneužívání, zanedbávání a týrání. Nyní vyrůstají u pěstounů. Biologický otec o svá rodičovská práva nepřišel.

Reklama

Doporučované