Hlavní obsah

Na Ovčárně se těžce zranil lyžař, letěl pro něj vrtulník

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

V lyžařském středisku na Ovčárně v Jeseníkách se dnes kolem poledne těžce zranil devětačtyřicetiletý lyžař. Nezvládl ve větší rychlosti sjezd na rozbředlém sněhu a způsobil si vážné zranění nohy.

Článek

Na místo pro něj letěl vrtulník, řekli dnes ČTK členové jesenické horské služby. Ovčárna je jediným tuzemským lyžařským střediskem, kde se po uvolnění vládních opatření stále lyžuje. Horští záchranáři apelují na větší obezřetnost.

Horskou službu zalarmovali pracovníci skiareálu po 12:00. „Jakmile jsme k němu dojeli, zjistili jsme, že má něco s nohou. Vzhledem k velkým bolestem a poloze končetiny jsme měli podezření na zlomeninu. Ihned jsme se proto spojili s dispečinkem linky 155 Moravskoslezského kraje a dohodli se, že ke zraněnému vyšlou sanitní vůz,“ uvedl Jiří Hejtmánek, zasahující člen Horské služby Jeseníky.

Záchranáři pak muže zafixovali do vakuové matrace a převezli šetrně na sněžném skútru na nedaleké parkoviště. „Když si pak zraněného převzali zdravotníci, povolali vzhledem k povaze poranění vrtulník Letecké záchranné služby z Ostravy. Její lékař pak potvrdil naše podezření a posádka helikoptéry pacienta transportovala do nemocnice,“ doplnil Hejtmánek.

Podle horské služby je na Ovčárně i přes nouzový stav v zemi mnoho lyžařů, kteří si chtějí užít poslední otevřený areál. „I když lyžařská sezona končí, tak by měli všichni bezpodmínečně dodržovat Desatero FIS pro bezpečný pohyb na sjezdových tratích,“ uvedl náčelník jesenické horské služby Vítězslav Kaller. Dodal, že kromě rychlé jízdy by lyžaři měli dát pozor na aktuální stav sněhu.

V nejvýše položeném tuzemském lyžařském areálu na Ovčárně chtějí lyžovat do konce dubna. Podmínky jsou výborné především ráno. V nejvyšších polohách hor nyní leží zhruba 80 centimetrů sněhu a platí první stupeň lavinového nebezpečí.

Reklama

Doporučované