Hlavní obsah

Na Pardubicku se připravují dva úseky cyklistické Labské stezky

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

V Pardubickém kraji se připravují k výstavbě dva úseky cyklistické Labské stezky. První je na trase mezi Pardubicemi a Hradcem Králové, druhý povede z Pardubic do Týnce nad Labem na Kolínsku.

Článek

Výstavbu chystají dva svazky obcí. Pardubický kraj jim každoročně přispívá ze svého rozpočtu, letos pro tyto účely vyčlenil 3,75 milionu korun. Od roku 2014 oba projekty podpořil další částkou ve výši téměř 8,5 milionu korun, uvedla v tiskové zprávě Zuzana Nováková z kanceláře hejtmana.

První etapa mezi Hradcem Králové a Vysokou nad Labem v délce pět kilometrů byla otevřena v dubnu roku 2019. „V současné době jsou v přípravě ke stavebnímu povolení další dva úseky, Vysoká nad Labem - Opatovice nad Labem a Dříteč-Němčice až pod hrad Kunětická hora,“ uvedl radní Pardubického kraje René Živný (Koalice pro Pardubice). Stavět by se mělo letos a v příštím roce. Nejproblematičtější je kvůli získání pozemků propojení Opatovic a Dříteče, kdy se již parcely vykupují, stavba je naplánovaná až na roky 2022 a 2023.

Na přípravě výstavby Labské stezky se pracuje také mezi Pardubicemi a Týncem nad Labem. Úsek měří 34 kilometrů a začal již výkup pozemků u obce Řečany. „Pokračovat se bude v úseku Chvaletice - Týnec nad Labem a dále od Řečan k úrovni obce Semín, kde je plánované přemostění Labe a vedení cyklotrasy po levém břehu řeky Labe,“ uvedl Živný. Investoři se podle něj budou muset vypořádat s alternativním trasováním v oblasti Přelouče a s napojením Pardubic na obec Valy.

Reklama

Doporučované