Hlavní obsah

Na policii vypovídali novináři napadení ve volebním štábu Miloše Zemana. Prošetřuje se výtržnictví

Napadení novinářů v TOP Hotelu začala vyšetřovat policie.Video: Aleš Černý

 

Reklama

Na policii byla podat vysvětlení i reportérka Seznamu Pavlína Kosová. Jan Šolta, který ji napadl, chce sám podat další trestní oznámení.

Článek

Sobotní incident ve volebním štábu Miloše Zemana v pražském TOP Hotelu, kde při oslavách Zemanova vítězství napadli příznivci prezidenta několik novinářů, vyšetřuje policie už několik dní. V úterý si však poprvé pozvala napadené reportéry.

V sídle kriminální policie v Praze na Pankráci vypovídal kameraman serveru iDnes Alexandr Šulc a také reportérka Seznamu Pavlína Kosová. Kameraman dostal dvě rány pěstí do obličeje, reportérka byla opakovaně fyzicky atakována a nakonec jí útočící muž vyrazil z ruky mobilní telefon.

Policie vyslechla i dokumentaristu Petra Salabu, který kvůli útoku trestní oznámení na policii podal. „Já vešel do sálu za zábrany, až když jsem slyšel křik napadené reportérky. Sám jsem potom také dostal,“ okomentoval svou roli filmař, který o volbách natáčí dokument v Produkci Radima Procházky.

Několika dalším novinářům shazovali útočníci z rukou fotoaparáty a kamery.

Video: Záběry z potyčky v Zemanově štábu

Ve štábu znovuzvoleného prezidenta Miloše Zemana napadli několik novinářů. Video: Jolana Humpálová

Bitka se strhla poté, co v sále v opilosti zkolaboval redaktor Parlamentních listů a novináři natáčeli zásah pražských záchranářů. Útočníci tvrdí, že chtěli zabránit novinářům, aby komplikovali ošetřování kolabujícího redaktora.

Policie zatím prověřuje případ pro podezření z výtržnictví, na čtvrtek tohoto týdne si pozvala také jednoho z útočníků Karla Slezáka. Ten napadl pěstmi reportéra serveru iDnes.

Video: Co řekl Karel Slezák den po incidentu Seznamu

Karel Slezák: Muž, který napadl novináře ve štábu Miloše Zemana.Video: Prokop Vodrážka

Druhý z útočníků, vysokoškolský učitel Jan Šolta, Seznamu řekl, že zatím žádné předvolání nedostal. Naopak uvedl, že sám podává trestní oznámení. Na otázku, kvůli čemu a na koho ho podává, však přesně neodpověděl: „To se dozvíte,“ uvedl.

Incident, při němž byli napadeni novináři, už odsoudila mezinárodní organizace Reportéři bez hranic a také Organizace pro spolupráci a bezpečnost v Evropě.

Syndikát novinářů České republiky pak ze svých řad kvůli útoku vyloučil Karla Slezáka, který byl v Zemanově štábu také akreditován jako novinář.

Co k vyšetřování říká policie a jak popisuje svou současnou pozici kameraman, který dostal pěstí od Slezáka, najdete ve videu v úvodu článku.

Reklama

Doporučované