Hlavní obsah

Na poznávací značky aut se dostali už i smajlíci. Příplatek činí kolem 8 tisíc

Emoji na poznávacích značkách v Queenslandu.Video: Renáta Matoušková, Youtube.com

 

Reklama

Řidiči v australském Queenslandu si mohou ke své poznávací značce nově připlatit smajlíka. Vybrat si budou moct z pěti druhů.

Článek

Emotikony se staly fenoménem dnešní doby. Vidět jsou skoro všude. V textových zprávách, na sociálních sítích, v reklamách nebo ve filmu. Teď mohou být vidět i na australských silnicích. Majitelé aut z australského státu Queensland si je totiž mohou od 1. března v limitovaném výběru přidat na svou poznávací značku.

Na značkách dále nesmí chybět tři písmena a dvě čísla, jelikož emotikon nebude zahrnut v oficiálním registru vozidel. Ke kódu na poznávací značce si mohou řidiči vybrat z pěti druhů smajlíků – smějící se, hlasitě se smějící, mrkající, se slunečními brýlemi nebo se srdci místo očí. Za přidání emoji si řidiči připlatí 500 australských dolarů (v přepočtu asi 8 tisíc korun).

Podle mluvčí Královského automobilového klubu státu Queensland Rebeccy Michaelsové se jedná o přirozené rozšíření jiných poznávacích značek.

„Symbolem na své poznávací značce můžete podpořit svůj oblíbený tým nebo své oblíbené město. Emoji je na tom stejně,” řekla Michaelsová CNN.

Na Facebooku se během jednoho dne objeví přes 700 milionů smajlíků, uvádí online platforma Emojipedia. Na výběr je skoro 2 800 obrázkových znaků, pro rok 2019 jich přibylo 230 včetně plameňáka, vodícího psa, vafle, česneku a cibule nebo dívky a chlapce na vozíku.

Na 17. červenec připadá i neoficiální světový den emoji.

Reklama

Související témata:

Doporučované