Hlavní obsah

Na pražskou burzu vstoupil výrobce strun pro 3D tisk, ale i obuvnická fabrika. Třetí uchazeč akcie neupsal

Na pražskou burzu chtěly vstoupit tři nové společnosti, nakonec se pro úpis rozhodly dvě z nich.Video: Aleš Černý, Seznam Zprávy

 

Reklama

V úterý se konal historicky první obchodní den nového burzovního trhu Start. Sledovali jsme ho pro vás živě přímo z místa konání v Žižkovské věži.

Článek

První novou firmou obchodovanou na pražské burze se stal hulínský výrobce strun do 3D tiskáren Fillamentum. Tento start-up v prezentaci sliboval investorům, že jeho tržby hodně porostou. Očekávaný růst by měl činit 35 procent ročně. I nacenění akcií je tak vyšší než u Prabosu - P/E (poměr ceny a zisku) se pohybuje v rozmezí 39 až 64.

Investory ale oslovil a podařilo se mu v bezpečném předstihu před koncem obchodování upsat dostatečný počet akcií. Nakonec byla poptávka po bezmála třiceti tisících akciích, což bylo víc než nabídnuté maximum.

Tradičnější firmou byl další uchazeč - slavičínský výrobce pracovní a vojenské obuvi Prabos. Firma s 220 zaměstnanci a loňským obratem 312 milionů korun dodává pro českou policii a armádu, průmyslové firmy nebo některé další armády NATO.

Na burze se chtěla prezentovat jako dividendový a stabilní titul. Konzervativní bylo už nacenění, ukazatel P/E se pohybuje mezi 7 a 11. Investoři nakonec odeslali poptávky na 55 tisíc kusů akcií, což byla přibližně třetina nabízené emise.

I tak ale padlo rozhodnutí upsat akcie po čtyřech stech korunách a na trh Start vstoupit. Zbytek emise se bude snažit Prabos doprodat na dalším obchodním dni trhu Start.

Nejambicióznější plány měl a nejvíce peněz chtěl prodejem na burze získat výrobce bezpilotních letounů (tedy civilní obdoby vojenských dronů) Primoco UAV. Firma podle prospektu dosud vyrobila 40 letounů, z nichž prodala řádově po jednotkách kusů hlavně na východní trhy. Na prezentaci pro investory přišel generální ředitel Ladislav Semetkovský s čerstvou zprávou - potvrzenou objednávkou na 60 letadel za více než 600 milionů korun.

Ani to ale nakonec investory nepřesvědčilo dostatečně a poptávka byla jen po 36 tisících akciích, což bylo pod interně stanoveným minimálním limitem. „Rozhodli jsme se akcie neupsat, možná to zkusíme ještě jednou někdy příště,“ okomentoval výsledek Semetkovský.

Trh Start je snahou o oživení pražské burzy. Ta dlouhodobě doplácela na nedostatek firem schopných přivést na trh velkou emisi akcií. O ty malé potom zase zpravidla neměly zájem banky nebo investiční fondy. Řešením je tak právě trh Start, který umožní i menším firmám prodat akcie soukromým investorům.

Od hlavního regulovaného trhu se liší tím, že zatímco vstoupit je pro firmy jednodušší než provádět řádné IPO, na investory klade obchodování vyšší nároky. Už třeba jen proto, že minimální částka, za kterou lze nakupovat, je od čtvrt milionu korun výše.

Obchody na trhu Start také nebudou probíhat každý všední den, jako tomu je na hlavním trhu, ale budou soustředěny do čtyř dnů v roce.

Reklama

Doporučované