Hlavní obsah

Na přerovském nádraží byla znovuotevřena policejní služebna

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Na přerovském nádraží, které je v problémové oblasti města, bylo dnes otevřeno nové policejní oddělení hlídkové služby. Na místo se policisté vracejí po několika letech.

Článek

Po obnovení provozu služebny volali zdejší politici i obyvatelé řadu let. Sloužit zde bude 37 policistů, na starosti budou mít i udržování pořádku v takzvaně sociálně vyloučených lokalitách v blízkosti vlakového a autobusového nádraží. Policie kvůli zřízení oddělení v zrekonstruovaných prostorách budovy vlakového nádraží musela posílit své stavy o několik desítek policistů.

V budově nádraží před lety působilo obvodní oddělení, policisté odtud odešli po sloučení s jiným obvodním oddělení zhruba před osmi lety. Prostory v památkově chráněném objektu budovy nádraží, kde našlo nyní zázemí oddělení hlídkové služby, byly zrekonstruovány za zhruba deset milionů korun. „Je to útvar, který má působnost na celém bývalém okrese, tak aby policisté byli schopni zasáhnout kdykoliv a kdekoliv na volání na linku tísňového volání nebo proti specifickému nebezpečnému pachateli. Službu budou vykonávat nejen ve vozidlech, ale i pěšky; tím přispějí k většímu pocitu bezpečí v prostorách přednádraží, kde se nacházejí sociálně vyloučené lokality,“ řekl v pondělí šéf přerovské policie Martin Lebduška.

Otevření policejní služebny na nádraží přivítal dnes i přerovský primátor Petr Měřínský (ANO). Poukázal na to, že lokalita je oblast označována jako nejproblematičtější ve městě. „Když Univerzita Palackého dělala svůj projekt mapy strachu, ve které monitorovala, jak bezpečně se cítí obyvatelé města Přerova, vyšel prostor kolem nádraží jako nejhorší ve městě. Proto jsem velmi rád, že se podařilo tuto služebnu otevřít. Už léta se po tom volalo. Doufám, že její otevření a zvýšený pohyb bezpečnostních složek v okolí přispějí k tomu, že se budou občané cítit bezpečně i v této části města Přerova,“ řekl ČTK primátor.

V Olomouckém kraji byla na začátku června otevřena nová služebna například v Javorníku na Jesenicku, kam se policisté vrátili po devíti letech, kdy se odtud stanice přesunula do 12 kilometrů vzdálené Žulové. Město o návrat policistů usilovalo řadu let, důvodem bylo i strategické umístění Javorníku u polských hranic.

Reklama

Doporučované