Hlavní obsah

Na příjem DVB-T2 je připravena čtvrtina domácností

Ilustrační foto.

Reklama

Zhruba čtvrtina českých domácností je připravena na přechod na nový standard digitálního televizního vysílání DVB-T2. Na začátku roku to byla asi pětina domácností. Jejich podíl se do konce roku ještě zvýší, protože probíhá hlavní nákupní sezóna a prodejci hlásí zvýšený zájem o televizní přijímače. Vyplývá to z aktuálního průzkumu Českých Radiokomunikací.

Článek

Vypínání stávajícího pozemního televizního vysílání je naplánováno na podzim roku 2019. Pozemní TV vysílání je dlouhodobě nejpopulárnější platformou. Celkově ho využívá zhruba 60 procent domácností. Podle údajů ministerstva průmyslu a obchodu je na terestrické platformě závislých 45 procent českých domácností.

V rámci výzkumů uskutečněných v posledních měsících, ať už z iniciativy CRA, nebo jiných subjektů, se potvrzuje význam pozemní digitální platformy v Česku. Výzkumy opakovaně poukazují na 60procentní podíl terestrické platformy (data zahrnují i dotazované, kteří pro příjem využívají více platforem). Výhradně jinou platformu využívá 36 procent dotazovaných, čtyři procenta nepřijímají televizi vůbec.

Nový standard DVB-T2 v přechodových sítích, které pokrývají svým signálem 99,6 procenta obyvatel, již přijímá více než 25 procent domácností. Zhruba polovina těchto diváků řeší příjem set-top boxem a polovina dotazovaných si pořídila novou televizi s vestavěným tunerem pro DVB-T2. Přechod na DVB-T2 by měl být dokončený v roce 2020.

Reklama

Doporučované