Hlavní obsah

Na starých cihlách jsou značky výrobců i otisky zvířecích tlap

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Značky dávných cihelen nebo otisky zvířecích tlap nacházejí na starých cihlách odborníci z Fakulty stavební Vysokého učení technického.

Článek

Zmapovali 99 zaniklých cihelen na území dnešního Brna, nejzajímavější kousky, včetně cihly s nápisem SEX, teď vystaví. Vernisáž bude ve středu v prostorách stavební fakulty na Veveří, oznámila ČTK Tereza Kadrnožková z brněnské techniky.

Pálené cihly se začaly v Brně používat ve středověku, ještě v 19. století existovaly desítky cihelen. „Brno mělo dřív dobré zdroje cihlářské hlíny. Podél ulice Úvoz a na svazích Kraví hory byla jedna cihelna vedle druhé,“ uvedl vedoucí projektu Ondřej Anton ze stavební fakulty.

Mezi Štýřicemi a Bohunicemi stávala Kohnova cihelna, dodnes jsou tam stopy po těžbě jílu. Další lokalita byla na Ponavě. „Tisíce lidí každý den navštěvují nákupní centrum v Králově Poli, které leží v údolí vzniklém jako dobývací prostor bývalé cihelny. Stejně tak stadion Za Lužánkami,“ popsal Anton.

Ve vitrínách na fakultě ukazují výzkumníci zlomek sbírky. Upoutá cihla s nápisem SEX. Písmena SE jsou nejspíš iniciály majitelů cihelny Spitze a Ehrenfesta. Kromě iniciál se cihly označovaly číslem formy. „Všechny řady byly popsané arabskou číslicí a už v 19. století asi někomu připadalo vtipné, když desítku napsal římskou číslicí,“ uvedl Anton.

Cihly se nechávaly schnout na slunci, a tak se po jejich povrchu občas prošla kočka nebo jiné zvíře. Jedna z cihel z 18. století má na sobě otisk bosé ženské nohy, která je podle odborníků deformovaná celoživotním nošením špičaté obuvi. „Nějaká dáma z vyšších vrstev měla potřebu se zout a otisknout do jedné z cihel svoji nohu. Je s tím asi spojený nějaký příběh, který zůstane navždy tajemstvím,“ podotkl Anton.

Odborníci z fakulty stavební se ale zabývají i zkouškami, které mají zjistit, zda jsou staré cihly použitelné při rekonstrukcích kulturních památek. „Používáme především elektroakustické metody, mezi které patří ultrazvuk a rezonanční metoda. Díky tomu poznáme kvalitu cihly a odhalíme případné vnitřní vady, aniž bychom cihlu zničili,“ sdělil výzkumník Petr Cikrle.

Reklama

Související témata:

Doporučované