Hlavní obsah

Na Trutnovsku do silnice vběhli koně a zavinili několik nehod

Foto: Ivan O. Straka

Koně na silnici opravdu nepatří, ani do pomalého pruhu.

Reklama

Dva koně se dnes ráno dostali na hlavní silnici I/14 mezi Lánovem a Vrchlabím na Trutnovsku, kde způsobili postupně tři dopravní nehody.

Článek

Zvířata střet nepřežila, nikdo z lidí v havarovaných vozidlech nebyl zraněn. Celková předběžná škoda činí více než 210 000 korun. Podle mluvčí krajské policie Ivy Kormošové hrozí majiteli koní pokuta.

Nehody se podle mluvčí staly v rozmezí asi 20 minut. Poník a americký klusák nejprve vběhli do cesty autobusu, který jednoho koně přejel. Zezadu do autobusu narazilo osobní auto, jehož řidič nestihl zareagovat. Přeživší kůň pokračoval dál a v protisměru se střetl s osobním vozidlem, nakonec skončil pod koly dalšího autobusu.

Než se zvířata podařilo vyprostit a nehody zaevidovat, byl provoz na silnici téměř 4,5 hodiny řízen kyvadlově. Předběžná škoda na vozidlech je více než 110 000 korun, na uhynulých zvířatech 100 000 korun. Řidič osobního auta, který zezadu narazil do autobusu, dostal pokutu za přestupek nedodržení bezpečné vzdálenosti.

Jak uvedla policejní mluvčí, „pokuta hrozí i majiteli koní, protože jeho povinností je zvířata řádně zabezpečit a zabránit jejich pobíhání po komunikaci“.

Reklama

Související témata:

Doporučované