Hlavní obsah

Na univerzitě pokračují práce na živé mapě Liberce, sebrali na 3000 pojmenování

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Na Technické univerzitě pokračují práce na živé mapě Liberce. Cílem projektu bylo posbírat jména a názvy, které slouží k orientaci, ale v oficiálních mapách nejsou, jako Liďáky, Fügnerka, Hokejka, Wolkerák, Tajch nebo Rušička.

Článek

Neoficiálních názvů se podařilo sesbírat více než 3000. Teď projekt vstupuje do závěrečné fáze zaměřené na vymezení prostoru, který vybraná lidová jména označují, řekl mluvčí univerzity Radek Pirkl.

Projekt s názvem Živá jména byl zahájen v říjnu 2019. Zapojilo se do něj na 1200 dobrovolníků, kteří do databáze přidali 3033 jmen pro 1851 různých objektů. Lidové názvosloví je podle autorů projektu pestřejší a nápaditější než úřední jména, lidové názvy jsou často nositelem paměti, v níž se odráží vývoj města. V databázi jsou tak místa, pro která se mezi lidmi vžilo i několik názvů. Nejvíc jich má Fügnerova ulice, kde je terminál městské dopravy a OC Forum. „Několik variant má ale také třeba náš rektorát - Kýbl, Mixér, Konopiště nebo Pentagon,“ doplnil spoluautor projektu Daniel Vrbík.

„V prvních dvou letech projektu Živá jména jsme si dali za cíl sebrat co nejvíce běžně užívaných názvů na území Liberce a následně ověřit jejich znalost. To se nám za pomoci dobrovolníků z řad veřejnosti podařilo. Nyní nás u vybraných lidových jmen zajímá to, k jakému konkrétnímu prostoru se vlastně vážou,“ řekl jazykovědec Václav Lábus. Velká část, jako jsou budovy, ulice či parky, je podle něj celkem snadno vymezitelná, jsou ale i místa, jejichž hranice jsou neostré a nejednoznačné, a tady vědci opět žádají o pomoc veřejnost.

„Naši vědci by si teď chtěli upřesnit, co přesně označují ta místa a jaký prostor zabírají. V některých případech je to jasné, ale třeba pod Liďáky si každý představuje něco jiného, stejně tak je to třeba s Fügnerkou nebo Rybníčkem. Vyzýváme teď proto lidi, aby znovu zasedli ke svým počítačům a ten prostor vymezili, aby bylo jasné, co si pod tím pojmem představují. Třeba v případě Rybníčku je to pro někoho jen zastávka tramvaje, pro jiného to může být třeba ještě přilehlý obchod Billa,“ řekl Pirkl.

Ve webové aplikaci teď mohou lidé zakreslit, jak vnímají prostor označený konkrétním lidovým jménem. „Aplikace obsahuje necelou stovku jmen, která jsou podle našeho názoru zajímavá právě tím, že označují poněkud nevyhraněný prostor,“ řekl Vrbík. Aplikace mapy.fp.tul.cz/zivajmena zůstane veřejnosti přístupná do ledna 2022. Mapování krajského města přitom není samoúčelné, část výsledků už podle něj do svých mapových podkladů integroval Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje, pomáhá to při lokalizaci volajícího.

Reklama

Související témata:

Doporučované