Hlavní obsah

Na Vysočině vyzvali kvůli kandidátce předsedkyni ANO, aby odešla

Foto: ČTK, ČTK

Poslankyně Monika Oborná mezi premiérem Andrejem Babišem a poslancem Roman Kubíčkem.

Reklama

Jihlavská buňka hnutí ANO vyzvala krajskou šéfku Moniku Obornou, aby skončila na tomto postu a ani do Sněmovny už nekandidovala.

Článek

Situace v ANO na Vysočině se poté, co tu vedení hnutí premiéra Andreje Babiše „silou“ zasáhlo do složení kandidátek, vyostřuje.

Celostátní výbor tady změnil navrženého lídra, kterým se místo Martina Kukly stal bývalý generální ředitel hasičského sboru Drahoslav Ryba.

A na druhém místě kandidátky nařízené vedením se pak objevila místní krajská předsedkyně ANO a poslankyně Monika Oborná. Čtvrté místo obsadil další poslanec Josef Kott. Oba jsou považováni za lidi, kteří mají blízko k šéfovi poslaneckého klubu tohoto hnutí Jaroslavu Faltýnkovi.

Ani jeden z nich však původně na kandidátce, kterou v primárkách volili členové ANO, nebyl. A tak se po zásahu shora členská základna ozvala.

V pátek pak předseda oblastní organizace Babišova hnutí v Jihlavě Zdeněk Faltus oznámil další kroky.

„Velké rozčarování a vlnu emocí budí dvojka kandidátky, poslankyně Monika Oborná. Ta veřejně během krajského sněmu prohlásila, že o nominaci nemá zájem,“ uvedl Faltus s tím, že tak Oborná nerespektuje usnesení krajského nominačního sněmu.

A v této souvislosti vyzval Obornou, aby skončila jako předsedkyně ANO na Vysočině a odstoupila z druhého místa kandidátky.

Oborná uvedla, že konečnou podobu kandidátky schválil celostátní výbor hnutí. „A ten zřejmě usoudil, že jsem odváděla ve Sněmovně dobrou práci,“ doplnila.

Zda rezignuje, ale Oborná neřekla. „Já si každopádně nebudu s kolegy nic vzkazovat přes média, jsem si jistá, že jsme schopni si vše vyříkat uvnitř organizace,“ dodala.

Reklama

Související témata:
Monika Oborná

Doporučované