Hlavní obsah

Na Vysočině zesílila epidemie akutních respiračních onemocnění

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Na Vysočině zesílila epidemie akutních respiračních onemocnění. Na 100 tisíc obyvatel připadá 1999 nemocných, před týdnem jich bylo 1904. Nejvíc nemocných je v okrese Žďár nad Sázavou. Chřipku zatím laboratoře nepotvrdily.

Článek

Vyšší nemocnost je mezi dětmi, zejména ve věku do pěti let, výrazně se šíří RS viry způsobující infekci dýchacích cest. Nemocnice v Novém Městě na Moravě na Žďársku má podle mluvčí Tamary Peckové Homolové plně obsazené dětské oddělení s 28 lůžky, nejčastěji kvůli pokročilému zánětu průdušek.

„Jsou to většinou RS viry, denně mají (na oddělení) dvě až pět dětí na kyslíku a minulý týden dokonce jedno dítě na kojeneckém oddělení, což jsou děti do jednoho roku, bylo na high flow oxygenerátoru (přístroje pro vysokoprůtokovou kyslíkovou terapii),“ uvedla mluvčí.

Epidemii by podle Pavlasové mohly zpomalit prázdniny, které budou mít děti většinou od 27. října do konce měsíce. V některých školách už začaly podzimní prázdniny dnes. Ředitelské volno na 25. a 26. října vyhlásily například základní školy v Jihlavě nebo v Kamenici nad Lipou na Pelhřimovsku, kde se v minulých dnech rozšířil covid-19. „Prázdniny mohou šíření nemoci zpomalit, když byly dříve velké počty chřipek, doporučovali jsme, aby bylo přerušení pět až sedm dnů. Myslím si, že to bude mít efekt,“ řekl Hana Pavlasová, ředitelka protiepidemického odboru krajské hygienické stanice.

Na Žďársku je nemocných 2430 lidí na 100 tisíc obyvatel, nejmenší nemocnost je na Jihlavsku, kde je při stejném přepočtu 1628 nemocných.

Některé krajské nemocnice v kraji už vyhlásily zákaz návštěv, platí v Jihlavě a Pelhřimově. Návštěvy jsou zakázené také v soukromé nemocnici Mostiště nebo v domovech seniorů v Pelhřimově a Velké Bíteši.

Reklama

Doporučované