Hlavní obsah

Na výzvu plzeňského divadla přišlo 34 muzikálů, posoudí je porota

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

V prvním ročníku projektu Intro '21 zaslali autoři do plzeňského Divadla J. K. Tyla 34 nových muzikálů. Muzikálový soubor divadla projekt vyhlásil loni na podzim pro autory nových, dosud neuvedených muzikálů.

Článek

„Nejlepší díla, která vybere odborná porota, pak muzikálový soubor divadla nastuduje a uvede v koncertní verzi,“ řekla mluvčí divadla Martina Drbušková.

Základní přihlášky museli autoři posílat do konce minulého roku. Do dubna teď mají čas na svých dílech pracovat, kompletně je dokončit a poslat k posouzení třináctičlenné porotě složené z renomovaných divadelních odborníků a muzikálových osobností z řad ředitelů, uměleckých šéfů, režisérů, dramaturgů, dirigentů a dalších odborníků napříč republikou. Porota vybere do konce května muzikály s největším potenciálem, soubor je nastuduje a v další divadelní sezoně 2021/2022 je bude uvádět na Malé scéně jako poloinscenované koncertní verze s doprovodem živého orchestru.

„Intro '21 je skvělou příležitostí, která autorům umožní spolupracovat s profesionální scénou, získat cenné zkušenosti, kontakty a představit svoji tvorbu zástupcům divadel z celé republiky,“ řekl šéf muzikálového souboru Lumír Olšovský, který je spolu s dramaturgem Pavlem Bárem autorem projektu.

Od nástupu do plzeňského divadla v roce 2016 se zabývali myšlenkou, jak podnítit a podpořit původní tvorbu a nespoléhat se jen na díla osvědčených tvůrců. „Do projektu se přihlásilo 34 muzikálů, což je opravdu vysoké číslo. Přeci jen naše požadavky nejsou nijak malé - žádáme po autorech celý muzikál,“ poznamenal Olšovský. Autoři muzikálů, které divadlo nastuduje, získají zkušenosti z příprav a také audio a videozáznam světové premiéry svého díla k jeho další propagaci.

Reklama

Doporučované