Hlavní obsah

Na zahájení Svatovítských varhanních večerů dnes zahraje Miroslav Kejmar

Foto: Shutterstock.com

„Ilustrační foto.“

Reklama

Na zahájení 10. ročníku Svatovítských varhanních večerů dnes v pražské katedrále sv. Víta zahraje trumpetista Miroslav Kejmar.

Článek

Dlouholetého člena a sólistu České filharmonie na vystoupení u příležitosti jeho 80. narozenin, které připadnou na 3. července, doprovodí titulární varhaník a regenschori katedrály sv. Víta Josef Kšica. Program zahájí Preludium, fuga a variace op. 18 Césara Francka.

Zakládající člen souboru Pražských žesťových sólistů Kejmar se narodil v roce 1941 v Kladně. Studoval na Vojenské hudební škole a ve studiu pokračoval na Pražské konzervatoři a na AMU u profesora Václava Paříka. Již v době studií hrál v orchestrech Hudebního divadla v Karlíně, Divadla na Vinohradech, ve Filmovém symfonickém orchestru, ale také v řadě orchestrů tanečních – Orchestru Václava Hybše, orchestru Karla Gotta nebo Karla Vlacha. Jeho nástupem v roce 1970 a s následným postem sólotrumpetisty získala Česká filharmonie hudebníka, který se výrazně podílel na celkovém zvuku tohoto orchestru.

Profesor Pražské konzervatoře Kejmar desítky let patří k nejvýznamnějším českým sólistům. Jako sólový hráč je známý nejen v Evropě, ale i v Japonsku. Na svém repertoáru má mnoho koncertů od barokní po soudobou hudbu a jeho diskografie obsahuje nejzásadnější díla trumpetové literatury. V roce 1998 byl přizván ke spolupráci s prestižním souborem Ten of the best, který se skládá z deseti nejlepších trumpetistů světa.

Svatovítské varhanní večery nabídnou do 27. července pět koncertních večerů, na nichž vystoupí přední čeští i zahraniční varhaníci. V rámci druhého koncertu se ve varhanní verzi slavné Dvořákovy Mše D-dur představí rovněž Pražský katedrální sbor. Zbývající tři večery budou patřit již výhradně varhaníkům a novoromantickému nástroji z dílny Josefa Mölzera. Koncerty začínají v 19:00. Festival pořádá Metropolitní kapitula u sv. Víta v Praze ve spolupráci s Kanceláří prezidenta republiky a Správou Pražského hradu. Kompletní program a další informace se nacházejí na stránkách festivalu.

Reklama

Doporučované