Hlavní obsah

Nadace Otakara Vávry chystá akce k výročím režiséra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

K výročím významného režiséra a scénáristy chystá Nadace Otakara Vávry nové vydání jeho pamětí, přednášek o estetice hraného filmu a další akce.

Článek

Po zrušení výběrového řízení na Michnovský letohrádek nadace dále hledá sídlo zamýšleného filmového centra. ČTK o tom dnes informovala ředitelka nadace a místopředsedkyně správní rady Světlana Rafalska Wittmann. Za plánovanými filmovými projekty, které se budou konat v nejbližším možném termínu, stojí česká společnost Artinii. Její distribuční technologie přímo chrání hodnotu autorského díla a zároveň umožňuje z hlediska samotných veřejných projekcí pohotovou reakci na vývoj pandemické situace," uvedla Wittmann.

Vávra, který natočil 50 celovečerních filmů, napsal 80 scénářů a svým uměleckým i pedagogickým přístupem výrazně ovlivnil českou i světovou kinematografii, se narodil před 110 lety 28. února a letos 15. září uplyne deset let od jeho úmrtí. Nadace Otakara Vávry založená vdovou po slavném filmovém tvůrci režisérkou Jitkou Němcovou, má za poslání uchování jeho duchovního a uměleckého odkazu.

Mezi plánované aktivity zamýšleného filmového centra Světlo proniká tmou nazvaného podle prvního Vávrova snímku z roku 1931 patří mimo jiné promítání filmů, ukázky kostýmů a dekorací z českých filmů či plakátů. Program centra má být určen všem zájemcům o historii a zákulisí českého i světového filmu.

V programu Nadace Otakara Vávry je vedle založení filmového centra například digitalizace Vávrových filmů a písemných materiálů z jeho pozůstalosti, knižní vydání a editace jeho přednášek, účast na přednáškách a filmových projekcích, workshopy s filmovými tvůrci, vyhlášení Ceny Otakara Vávry za umělecký přínos nebo změna legislativy o ochraně duševního bohatství a pomoc umělcům po ukončení profesní činnosti.

Nadace plánuje digitalizaci Vávrových filmů a jejich účast na zahraničních festivalech. Získávat peníze na svoji činnost chce z nadačních darů, výtěžků účelových akcí nadace, výnosů majetku nadace, z obnovených premiér Vávrových filmů či z knižních vydání přednášek.

Mezi Vávrova stěžejní díla patří filmy Dívka v modrém, Romance pro křídlovku nebo Zlatá reneta. Některé z jeho snímků byly oceněny v zahraničí, například Cech panen kutnohorských (Zlatý pohár LUCE v Benátkách) či Kladivo na čarodějnice (cena filmové kritiky na festivalu v Mar del Plata v Argentině).

Významná je i jeho pedagogická činnost. Přednášel na FAMU, kde k jeho studentům patřili Věra Chytilová, Evald Schorm, Miloš Forman, Juraj Jakubisko, Jiří Menzel, Jaromil Jireš a další. V roce 2004 Vávra převzal medaili za zásluhy o stát v oblasti kultury a umění od prezidenta Václava Klause.

Reklama

Doporučované