Hlavní obsah

Nádraží v Českých Budějovicích opraví sdružení firem za 689 mil. Kč

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Českobudějovické vlakové nádraží rekonstruuje sdružení firem Metrostav, Edikt a Avers. Náklady na opravu budovy budou 689 milionů korun bez daně. V tiskové zprávě o tom dnes informovala Správa železnic.

Článek

Na vítězství sdružení firem ve vypsaném tendru upozornil web idnes.cz. Rekonstrukce začne na přelomu května a června a potrvá dva roky.

„Účelem projektu je provést celkovou revitalizaci objektu, optimalizovat provozní prostory a ostatní plochy upravit pro komerční využití, zmodernizovat veškeré veřejně přístupné prostory a vytvořit administrativně provozní zázemí pro zaměstnance Správy železnic. Na nejfrekventovanějších místech vzniknou obchodní jednotky. Bezpečnost cestujících se zvýší vytvořením hlavního vchodu do výpravní budovy přímo z Lannovy třídy. Celá trasa z prostoru podchodů pod nástupišti přes budovu až na Lannovu třídu bude nově plně bezbariérová,“ uvedla v tiskové zprávě za Správu železnic Nela Friebová.

Nádraží v Českých Budějovicích, jehož budova je památkově chráněná, patří k velmi vytíženým. V posledních letech se díky modernizaci čtvrtého koridoru zkracuje doba cesty do Prahy. Nyní vlaky přibližně 150 kilometrů dlouhou trasu překonají za dvě hodiny, v budoucnu by to měly zvládnout za 90 minut. České dráhy obnovily před časem expresy do Lince a nádražím za standardního provozu procházejí i tisíce turistů, kteří míří na Šumavu a Lipno nebo se vydávají splouvat Vltavu.

Reklama

Doporučované