Hlavní obsah

Nahrávky od Šumana v rukou politiků: Řeší, jak vlastně vypadá únik informací

U sněmovní komise vypovídal ministr vnitra Milan Chovanec. Co se tam odehrálo?Video: Pavlína Kosová

 

Reklama

Před sněmovní vyšetřovací komisí vypovídal ministr vnitra Milan Chovanec, policejní prezident Tomáš Tuhý i novinář Janek Kroupa.

Článek

Chovanec strávil před poslanci zhruba hodinu. Novinářům pak řekl, že úniky do médií má za velký problém. „Je to otázka na některou z tajných služeb, aby se tomuto fenoménu začala věnovat. Já to vnímám jako obrovskou rakovinu toho, co se děje v České republice,“ prohlásil.

Šéf vyšetřovací komise Martin Plíšek (TOP 09) si zas stěžoval na ministra spravedlnosti Roberta Pelikána, že ještě nezbavil mlčenlivosti žalobce, které by rád na půdu Sněmovny předvolal.

Pelikán je ministrem za hnutí ANO Andreje Babiše, který je na nahrávkách zachycen při rozhovoru s tehdejším novinářem Mladé fronty Dnes Markem Přibilem. Na záznamech, které na Twitteru zveřejnila anonymní skupina Julius Šuman, byla slyšet i pasáž, v níž redaktor nabízí svému tehdejšímu majiteli informace z policejních dokumentů.

Jak reagoval na obvinění ministr Pelikán a proč na sebe začali politici útočit, si můžete pustit ve videu v úvodu článku.

Tomu, kdo by se mohl skrývat za skupinou Julius Šuman, se věnoval jeden z předchozích dílů pořadu Zvláštní vyšetřování reportérů Sabiny Slonkové a Jiřího Kubíka: 

Zvláštní vyšetřování: Vystopovali jsme člověka, který založil antibabišovskou skupinu.

Reklama

Související témata:

Doporučované