Hlavní obsah

Nahrávky od Šumana znovu ožijí. Babiš a jeho novinář předvoláni k vyšetřování

Poslanecká komise chce zjistit, jak mohou unikat informace ze spisů. Co si o tom myslí hlavní protagonisté kauzy Marek Přibil a Andrej Babiš?Video: Pavlína Kosová

 

Reklama

Zvláštní komise Poslanecké sněmovny si pozvala předsedu hnutí ANO a bývalého novináře MF DNES Marka Přibila.

Článek

Před sněmovní komisi, která zjišťuje, zda a jak mohou na veřejnost unikat informace z vyšetřovacích spisů dosud neuzavřených případů, přijdou dva muži, kvůli nimž vznikla.

Bývalý ministr financí Andrej Babiš a novinář jeho bývalého listu MF DNES Marek Přibil byli totiž zachyceni na záznamu, kde redaktor nabízí svému tehdejšímu majiteli informace z policejních dokumentů.

Nahrávek, které zveřejňuje na sociálních sítích blíže neznámá skupina Julius Šuman, je známo několik a kromě vztahu Babiše k novinám jsou dalším příkladem, že z policie unikají věci, které by měly zůstat přísně utajeny.

Marek Přibil v pondělí Seznamu řekl, že neví, zda komisi přinese dokumenty, které nabízel Babišovi.

Uvedl však, že nejprve požádá poslance, aby mu vysvětlili, co považují za „živý" policejní spis.

Komise založená v dolní komoře Parlamentu z iniciativy ČSSD si už před týdnem pozvala náměstky policejního prezidenta a nejvyššího státního zástupce Jaroslava Vilda, respektive Igora Stříže.

Babiš i Přibil Seznamu potvrdili, že na úterní jednání přijdou, byť oba práci komise zpochybňují a Babiš ji pokládá za účelový politický útok.

Podívejte se na rozhovor s bývalým novinářem Markem Přibilem.

Rozhovor s Markem Přibilem.Video: Jiří Kubík

Reklama

Související témata:

Doporučované