Hlavní obsah

Nahý, růžové sombrero a podpatky. Mexičané zuří kvůli portrétu svého hrdiny

Foto: Profimedia.cz

Portrét Emiliana Zapaty řadu Mexičanů pobouřil. Národní hrdina a revolucionář jede nahý s růžovým sombrerem na hlavě a v botách s vysokými podpatky. Ani bílý oř není prost dvojsmyslu.

Reklama

Protesty vyvolala nová výstava věnovaná mexickému národnímu hrdinovi a revolucionáři z roku 1910 Emilianu Zapatovi. Její součástí je totiž i malá kresba umělce Fabiána Cháireze, který Zapatu ztvárnil nahého na bílem koni, se stužkou v národních barvách, s růžovým sombrerem a v botách na vysokém podpatku.

Článek

Muzeum v hlavním městě Mexico City v úterý obsadily davy demonstrantů, kterým se nelíbí nová podobizna slavného revolucionáře. Došlo i na potyčky mezi odpůrci a zastánci díla a LGBT aktivisty. „Tohle není svoboda projevu, tohle je příšernost! Takhle přece někdo nemůže ukazovat naši historii,“ řekl před muzeem mluvčí demonstrantů Antonio Medrano. „Nikdo si přece nemůže dovolit se takhle vysmívat,“ dodal.

Nová výstava nazvaná Zapata po Zapatovi má ukázat nové a alternativní pohledy na mexickou revoluci. Fotografie z výstavy však mezi Mexičany vyvolaly pozdvižení. Zapatu, národního hrdinu s neodmyslitelným knírem, který hlásal „reformu, svobodu, spravedlnost a právo“, totiž autor namaloval dost kontroverzně. Zapata je na obraze zachycen nahý, jak obkročmo sedí na bílem koni, kolem pasu se mu vine stuha v národních barvách, na hlavě má růžové sombrero a na nohách boty na vysokém podpatku.

Zapatovi potomci už oznámili, že proti výstavě podniknou právní kroky. „Tohle rozhodně nedovolíme,“ prohlásil pro The Guardian Jorge Zapata González. „Pro nás jako pro příbuzné to odcizuje postavu našeho generála, líčí ho jako homosexuála,“ dodal González. Původ malby má motiv pravděpodobně v románech o Zapatovi, které ho představují jako homosexuála. Podle historiků je ale zatím málo důkazů, které by příběhy o Zapatově homosexualitě podpořily.

Právě letošní rok prohlásil mexický prezident Andrés Manuel Lopéz Obrador za „rok Emiliana Zapaty“. Od Zapatovy smrti totiž uběhlo sto let. Kníratý revolucionář se tak momentálně objevuje na propagačních materiálech, suvenýrech i na státních hlavičkových papírech. „Přes všechno jde o nejméně kontroverzní tvář revoluce, navíc z dnešního pohledu jde o levicového politika,“ vysvětlil Guardianu profesor historie Harim B. Gutiérrez.

Postava Zapaty ale rozděluje i jeho rodinu. Mezi jeho potomky už několik let probíhají spory o ochranné známce na revolucionářovu podobiznu. Část rodiny by totiž Zapatovu tvář ráda spojila se značkovým zbožím, od oblečení po alkohol.

Kontroverzní výstava přichází v době, kdy jsou práva nejen mexické LGBT komunity každodenním tématem. V posledních týdnech proběhly v mexické metropoli protesty žen, které měly upozornit na sexuální násilí, machismus nebo problematiku takzvaného Femicidu. V Mexiku je totiž zabití ženy nebo dívky klasifikováno odděleně jako samostatný druh trestného činu.

Reklama

Související témata:

Doporučované