Hlavní obsah

Najdete na mapě Írán? Američané si ho pletou i s Českem

Foto: Mapy.cz

Poloha Íránu je pro mnohé Američany velkou neznámou.

Reklama

Dvě třetiny respondentů nedokázaly na slepé mapě najít Írán. Někteří si mysleli, že Íránci bydlí v oceánu.

Článek

Zatímco na Blízkém východě vzplála krize po zabití íránského generála Kásima Sulejmáního, americké zpravodajské portály Politico a Morning Consult vypracovaly vědomostní kvíz. Novináři po čtenářích chtěli, aby na slepé mapě vyznačili polohu Íránu. Americký lid v dotazníku pohořel.

Z přibližně dvou tisíc lidí dokázalo Írán na slepé mapě světa lokalizovat 23 procent z nich. Necelá třetina pak dokázala Írán odhalit na přiblíženém výřezu, který zachycoval Blízký východ, většinu Evropy, část Afriky a Asie.

Dvě třetiny lidí, které nevěděly, kde Írán je, hádaly pozici islámské republiky na velmi rozličných lokalitách.

Osm procent lidí si Írán spletlo s Irákem, přibližně třetina pak alespoň dokázala uhádnout, že Írán sídlí na Blízkém východě. Další odhady lidí už ale byly výrazně smělejší.

Američané se častokrát domnívali, že je Írán na Balkáně. Někteří tušili zemi v oblasti Austrálie nebo Grónska. Jiní si Írán spletli s Českou republikou nebo Slovenskem.

Několik Američanů pak ve finále prokázalo nesmírně bizarní odhad, když Írán vyznačili na území samotných Spojených států nebo dokonce v oblasti moří a oceánů.

Mezi respondenty byli úspěšnější muži a zámožnější či vzdělanější lidé.

Reklama

Doporučované