Hlavní obsah

Nakažené hvězdy a zavřené stadiony. Sport kvůli koronaviru pláče

Foto: Profimedia.cz

Sportoviště všeho druhu se zavírají kvůli koronaviru.

Reklama

Vrcholový sport má první nakažené. Novému typu koronaviru se nevyhnul trenér anglického Arsenalu či spoluhráč Cristiana Ronalda. V karanténě je i celý tým slavného Realu Madrid a mnohá další mužstva.

Článek

Vrcholoví sportovci jsou v novodobém světě považováni za hvězdy společnosti, pobírají astronomické platy a jejich sláva se dotýká hvězd. Ani tak se ale nevyhnuli řádění pandemického koronaviru. Kdo ze známých tváří světového sportu byl již pozitivně testován na COVID-19?

První případ známého sportovce nakaženým koronavirem ohlásila Itálie. Fotbalový Juventus vydal ve středu prohlášení, v němž oznámil pozitivní nález u obránce Daniele Ruganiho. „Daniele Rugani byl pozitivně testován na COVID-19 a v současnosti je bezpříznakový. Juventus aktuálně podniká veškerá karanténní opatření vyžadovaná zákonem, jež se týkají i těch, kteří s ním přišli do styku,“ znělo oficiální vyjádření klubu.

Informaci o nakažení COVID-19 potvrdil na Twitteru i sám hráč turínského velkoklubu a ubezpečil fanoušky, že se cítí dobře. Zároveň pětadvacetiletý italský reprezentant apeloval, aby všichni dodržovali nařízení státu. „Chci ujistit všechny, kdo se o mě bojí, že jsem v pořádku. Vyzývám každého, aby dodržoval nastavená pravidla, protože virus si nevybírá! Udělejme to pro sebe, pro naše blízké a všechny okolo nás.“

Podobný osud potkal i útočníka janovské Sampdorie Manola Gabbiadiniho. Italskému fotbalistovi byl pozitivní výsledek testu na koronavirus sdělen ve čtvrtek 12.března. Podobně jako Rugani ale Gabbiadini nepodléhá panice a ujišťuje, že vše bude v pořádku. „Byl jsem pozitivně testován na koronavirus. Chci poděkovat vám všem za tolik milých zpráv, co mi chodí. Jsem v pořádku, nemusíte se ničeho bát. Respektujte pravidla, zůstaňte doma a vše se dá do pořádku,“ napsal na svůj profil osmadvacetiletý forvard.

Mimo již těžce virusem postižené Itálie se epidemie objevila i mezi sportovci ve Velké Británii. Nepříjemnou zprávu musel ohlásit londýnský Arsenal. „Kanonýrům“ se totiž nakazil trenér Mikel Arteta. Španělského stratéga pravděpodobně nakazil majitel Olympiakosu Pireus, s nímž Artetův tým hrál v Evropské lize. „Je to velmi nepříjemné, nechal jsem se testovat hned, jak jsem pocítil příznaky. Vrátím se zpět do práce, hned jak mi to bude povoleno,“ vzkázal Arteta z karantény.

Mezi londýnskými kluby je, lépe řečeno byl, i druhý nakažený. Pozitivní nález měl mladý křídelník Chelsea Callum Hudson-Odoi. Devatenáctiletý Angličan je již od 2.února na listině zraněných hráčů. Sám Hudson-Odoi v pátek ale řekl, že nemoc COVID-19 měl několik posledních dní, ale už se z ní prý vyléčil. „Ahoj lidi. Jak jste možná slyšeli, několik posledních dní jsem bojoval s nemocí. Nyní už jsem vyléčený a v karanténě. Doufám, že vás všechny brzy uvidím,“ vzkázal fanouškům talentovaný anglický reprezentant. Do třetice londýnský klub a potvrzení nákazy koronavirem. Trenér West Hamu David Moyes a 3 jeho svěřenci. Premier League se ve světle posledních zpráv přerušila a to minimálně do 3. dubna.

Prvním potvrzeným případem v Německu je Timo Hübers. Obránce druholigového Hannoveru přišel do přímého styku s člověkem, který byl později pozitivně testován. Hübers hrál ještě minulý týden zápas, ve kterém se mu dokonce podařilo skórovat. Na delší dobu to byla ale poslední branka, ze které se mohl radovat. Kvůli pozitivnímu nálezu německého obránce byly totiž 1. i 2. Bundesliga přerušeny.

Ligu už museli přerušit i ve Španělsku. Kvůli obavám ze šíření koronaviru pozastavilo vedení soutěž minimálně na dva týdny. Největší obavy z možné nákazy mají fotbalisté slavného Realu Madrid. Hráči bílého baletu totiž přišli do přímého kontaktu s basketbalisty svého klubu, z nichž několik bylo později pozitivně testováno. V Madridu tak museli zavřít tréninkové centrum a hráči jsou v izolaci.

Koronavirus už zasáhl i americkou basketbalovou NBA. Pozitivně testován byl podle zahraničních médií hráč francouzské reprezentace a týmu Utah Jazz, Rudy Gobert. Přes dva metry vysoký rodák z francouzského Saint-Quentinu ještě zlehčoval situaci ohledně pandemie koronaviru na tiskové konferenci. Po zodpovězení všech otázek novinářům se zvedl a začal osahávat všechny mikrofony na stole. Jenže později byl Gobert doopravdy testován pozitivně na přítomnost viru v těle.

Reklama

Související témata:

Doporučované