Hlavní obsah

Nakazila i premiéra? Britská poslankyně s koronavirem byla u Johnsona na recepci

Foto: Profimedia.cz

Britská konzervativní poslankyně Nadine Dorriesová s premiérem Borisem Johnsonem.

Reklama

Chaotické scény v britském parlamentu. Dvě kanceláře patřící konzervativní poslankyni a jejímu týmu byly uzavřeny a odděleny od zbytku prostor páskou poté, co se u Nadine Dorriesové a jednoho z jejích asistentů potvrdil nový typ koronaviru. Dorriesová byla v uplynulých dnech minimálně jednou i v Downing Street číslo 10, tedy sídle premiéra Borise Johnsona.

Článek

Nadine Dorriesové, která si o pozornost řekla před několika lety svojí účastí v televizní reality show I'm A Celebrity… Get Me Out Of Here!, poprvé pocítila příznaky nemoci minulý čtvrtek. Přesto se ještě zúčastnila setkání s voliči ve svém okrsku Mid Bedfordshire, na které podle deníku The Times přišlo asi 50 lidí. Flitwick Club, kde se mítink konal, projde důkladnou dezinfekcí. Účastníci akce byli ztotožněni a jejich údaje předány britské NHS, tedy systému bezplatné zdravotnické péče.

V samotném parlamentu se pak konzervativní poslankyně setkala řádově s několika stovkami lidí. Zúčastnila se i recepce v sídle ministerského předsedy v Downing Street. Do whatsappové skupiny konzervativních zákonodárců ve středu ráno podle Daily Mailu napsala, aby se přihlásili všichni, kteří s ní přišli do styku, protože ona sama si už na všechna setkání nevzpomíná.

Do dvou kanceláří v parlamentní budově Normana Shawa vedle Westminsterského paláce, které Dorriesová a její tým využívají, teď nikdo nesmí. Sama poslankyně a její asistent se léčí doma. Dobrovolnou karanténu zvolila podle BBC také labouristická poslankyně Rachael Maskellová. Důvod? Rutinní setkání s Dorriesovou… O tom, že by se parlamentní schůze předčasně ukončila, se podle The Times v tuto chvíli neuvažuje.

62letá zastánkyně brexitu Dorriesová se prý nejvíc obává o zdraví své 84leté maminky, se kterou rovněž strávila dost času. U ní se na výsledek testu teprve čeká – stejně jako u samotného ministerského předsedy Borise Johnsona, který by se mu měl rovněž podrobit.

Foto: Profimedia.cz

Poslankyni Dorriesovou znají Britové spíš díky její účasti v reality show.

V premiérově sídle v Downing Street číslo 10 se na recepci u příležitosti Mezinárodního dne žen infikovaná poslankyně objevila a setkala se tam třeba také s premiérovou snoubenkou Carrie Symondsovou. Není vyloučeno, že i tyto ikonické prostory v nejstřeženější ulici Spojeného království budou muset projít dezinfekcí.

Mezi dalšími účastníky figurují ministryně Liz Trussová a Anne-Marie Terevlyanová nebo bývalá slavná atletka Kelly Holmesová. Podle hygieniků nemusejí hosté recepce automaticky do karantény, ale pouze v případě, že by vykazovali příznaky COVID-19. Premiér Johnson zatím žádné symptomy nemá.

Reklama

Doporučované