Hlavní obsah

Náklady na likvidaci černých skládek v Děčíně vzrostly, další je nově uklizená

Ilustrační foto.

Reklama

Za likvidaci černých skládek zaplatil Děčín loni 1,2 milionu korun, což je oproti roku 2019 nárůst o více než 500 000 korun. Uklizená je po letech černá skládka v lokalitě pod Chmelníkem.

Článek

„Vlastník pozemku odpady na základě výzvy magistrátu nechal zlikvidovat,“ nformovala Romana Silvarová z děčínské radnice.

„Na černou skládku v této lokalitě nás upozornili občané, následně vyzval úřad vlastníka pozemků, kde se skládka nacházela, aby zajistil odklizení odpadů. Jsem moc ráda, že majitel respektoval zákon, na výzvu úřadu reagoval a odpad, který zde byl několik let, uklidil. Dle dokladů došlo k odstranění jedenácti tun odpadů. Je to ohromné množství. Pokud by to neudělal, hrozila by mu vysoká pokuta,“ uvedla náměstkyně primátora Anna Lehká.

Na černých skládkách se objevuje odpad různého druhu a původu jako pneumatiky, starý nábytek, stavební suť, barvy, oleje a podobně. Do ovzduší z odpadu mohou unikat škodlivé látky, hrozí kontaminace půdy, povrchové i podzemní vody. „Je bohužel velmi složité původce nelegální skládky dohledat. Občané město často upozorňují na černé skládky a magistrát ročně řeší řadu případů s vlastníky pozemků. Likvidace takového odpadu ale není levná záležitost a pokud se objeví odpad na pozemcích města, stojí nás to nemalé peníze, které bychom mohli využít v odpadovém hospodářství města smysluplněji,“ uvedla Lehká.

V Děčíně fungují dva sběrné dvory, kam mohou obyvatelé města vyvážet zdarma odpady. V loňském roce město o sobotách prodloužilo otevírací dobu o dvě hodiny, aby měli lidé dostatek času se nepotřebných věcí zbavit. „Nechápu, že někoho vůbec napadne odpady vyhodit do lesa, na odlehlou louku či postavit k popelnici v centru města staré křeslo nebo lednici. Je třeba si uvědomit, že takové chování je protizákonné a ohrožující životní prostředí. O to více mě těší přístup vlastníků pozemků pod Chmelníkem. Věřím, že budou dobrým příkladem pro ostatní,“ uvedla náměstkyně.

Reklama

Související témata:

Doporučované