Hlavní obsah

„Ztratili jsme výjimečnou osobnost,“ říká o mrtvém policistovi jeho šéf

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Plukovník Radim Daněk působil u policie přes 30 let. Podle ředitele moravskoslezské policie Tomáše Kužela v něm policie ztratila osobnost výjimečného charakteru.

Článek

Náměstek policejního ředitele v Moravskoslezském kraji Radim Daněk byl nalezen mrtev ve služebním voze.

Podle serveru Novinky.cz, který o případu informoval jako první, vyšetřuje policie jeho úmrtí s verzí, že šlo o sebevraždu. Vůz, píší Novinky.cz, policie objevila u přehrady u Bravantic na Novojičínsku.

Plukovník Radim Daněk měl ve vedení moravskoslezské policie na starosti vnější službu. U policie působil přes 30 let.

„Mohu potvrdit tragickou událost, která zasáhla celou moravskoslezskou policii. Příčiny a okolnosti prověřují jak interní orgány, tak i GIBS,“ sdělila Právu mluvčí policejního prezidenta Kateřina Rendlová. „V tuto chvíli nebudeme poskytovat žádné konkrétní informace, předběžně však můžeme vyloučit přímé cizí zavinění,“ uvedla mluvčí.

Ředitel moravskoslezské policie Tomáš Kužel dodal, že Radim Daněk byl vždy ke svému okolí vnímavý a nikdy neodepřel pomoc. „Pro mnohé kolegy byl vzorem. Nemůžu slovy vyjádřit lítost nad jeho odchodem. Ztratili jsme v našem týmu policistu – profesionála, osobnost výjimečného charakteru. Nebyl to pro nás jen kolega, ale i přítel, kamarád a hlavně člověk s velkým srdcem,“ podotkl Kužel.

Policejní ředitel Jan Švejdar uvedl, že jej informace o smrti Daňka hluboce zasáhla. „Jde o obrovskou lidskou tragédii, která poznamená životy mnoha dalších lidí. Je mi to moc líto. Rodině vyjadřuji upřímnou soustrast a jsem připraven poskytnout veškerou pomoc, kterou bude potřebovat,“ uvedl na Twitteru.

Zdeněk Drexler, předseda Unie bezpečnostních složek, která sdružuje policisty, hasiče, vězeňskou službu a celníky, Daňka označil za spravedlivého muže. „S Unií bezpečnostních složek spolupracoval již v minulosti, choval se k nám spravedlivě. Takové jednání se služebními funkcionáři není pro nás vždy samozřejmostí,“ řekl Drexler agentuře ČTK.

Podle informací, které krajské policejní ředitelství zveřejnilo při jeho nástupu do funkce v roce 2013, byl Daněk více než 4,5 roku vedoucím odboru služby pořádkové policie krajského ředitelství. „V minulosti pak působil jako velitel této služby v Opavě, předtím byl vedoucím obvodních oddělení Policie ČR v Bílovci a Fulneku. Uvedené pozice zastával po 11letém výkonu služby na obvodním oddělení, kde byl policejním inspektorem,“ popsala v tiskové zprávě policejní mluvčí další Daňkovy zkušenosti.

Byl expertem na koordinaci policejních dohledů při hromadných akcích.

Mimo jiné se také podílel na bezpečnostních opatřeních v souvislosti se summitem NATO v Praze v roce 2002 a zasedáním Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v Praze v roce 2000.

Reklama

Doporučované