Hlavní obsah

Náměstek tajné služby skončí. Seznam zjistil, že zalhal na detektoru lži

Rozhovor s reportérem Seznamu Vojtěchem Blažkem.

 

Reklama

Zástupce ředitele rozvědky Zdeněk Blahut skončí k 15. lednu. Důvody neuvedl. Může za tím být vyšetřování úplatkářského případu.

Článek

Ve vedení jedné z tajných služeb se odehraje důležitá změna. K 15. lednu, jak napsal server Neovlivní.cz, končí Zdeněk Blahut. Od roku 2014 pracuje jako náměstek Úřadu pro zahraniční styky a informace, tedy zahraniční rozvědky.

Důvody neuvedl, ale nabízejí se dva.

Náměstek rozvědky neprošel detektorem lži.Video: Vojtěch Blažek

Zaprvé: Seznam tento týden upozornil na fakt, že Blahut před dvěma lety neprošel testem na detektoru lži.

Bylo to v kauze podnikatele Lukáše Čadka, který se pře s Českou poštou o údajnou dvacetimilionovou pohledávku. Čadek oznámil, že Blahut mu nabídl vyřešení sporu - za čtyřmilionovou provizi.

Pozdější vyšetřování úplatky neprokázalo, ale v tajných službách platí, že příslušníci musí být naprosto bez poskvrny. A Blahut podle zjištění Seznamu na detektoru lži z 29 otázek položených na schůzky s Čadkem a na úplatky či provize třikrát nemluvil pravdu. Na co konkrétně se ho vyšetřovatelé ptali, se ovšem neví.

Druhým důvodem rezignace může být vztah premiéra Andreje Babiše k Blahutovi, kvůli němuž náměstek raději dobrovolně odchází. Babiš a jeho lidé mají podezření, že Blahut měl napojení na twitterový účet Šuman, který zveřejňoval pro Babiše velmi nepříjemné informace.

Reklama

Doporučované