Hlavní obsah

Národní galerie šetří, Chalupeckého cena se musí stěhovat do Ostravy

Foto: Společnost Jindřicha Chalupeckého

Jedna z letošních finalistek Alma Lily Raynerová.

Reklama

Výstava finalistů Ceny Jindřicha Chalupeckého se namísto v Národní galerii uskuteční na podzim v ostravské galerii Plato.

Článek

Národní galerie spolupráci navzdory dlouholeté vzájemné spolupráci odmítla s tím, že čelí masivnímu výpadku příjmů, musí měnit výstavní plán a před realizací partnerských programů dává přednost vlastnímu. Chalupeckého cena je ocenění pro tuzemské mladé umělce do 35 let.

„Jakkoli musí celá společnost i kulturní obec přistupovat vážně k veškerým omezením a vzniklým obtížím s realizací připravovaných projektů, považujeme v takové situaci za klíčový vzájemný dialog a podporu, kterou bychom očekávali právě i od Národní galerie,“ uvedla ředitelka Společnosti Jindřicha Chalupeckého Karina Kottová.

Dodala, že výstavy Ceny Jindřicha Chalupeckého by se i do budoucna mohly střídat mezi Prahou, Brnem a Ostravou. Zatím se tak dělo mezi Prahou a Brnem, které se v pořádání ceny po roce střídaly.

„Výstava finalistů Ceny Jindřicha Chalupeckého patří k důležitým orientačním bodům současné umělecké scény. Rozhodnutí generální ředitelky Národní galerie v Praze zrušit podzimní termín pro její konání není obhajitelné ani v kontextu potíží, jimž bezesporu musí čelit naše přední muzejní instituce v důsledku omezení souvisejících s pandemií,“ komentoval situaci Marek Pokorný, umělecký ředitel Plato Ostrava.

Cena Jindřicha Chalupeckého pro rok 2020 má pět finalistů. Protože ale porota do finále poslala i jednu dvojici a jedno umělecké uskupení, je ve finále celkem devět mladých umělců. Desítku umělců ještě doplňuje finalistka z loňského ročníku Alma Lily Raynerová, která se ho nemohla zúčastnit ze zdravotních důvodů. „Účast skupin ve finále odráží trend, který se objevuje v uměleckém světě – umělci dávají přednost sdílené umělecké praxi před individuální prezentací,“ uvedla při představení finalistů Kottová.

Reklama

Doporučované