Hlavní obsah

Nastává čas konce globalizace, věští nejvlivnější český ekonom

I firmy jako Adidas vrací výrobu zpátky do Německa. My jsme ztratili ambici dostat se na vrchol, tvrdí Zelený.Video: Adam Junek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Dokud budou Češi jen zaměstnanci zahraničních obrů, jako třeba německého Volkswagenu, nedostane se naše ekonomika nikdy na špici, míní profesor Milan Zelený.

Článek

Politici se staví proti přirozenému ekonomickému pohybu, jsou zpátečnickou silou, kritizuje v pořadu Výzva nejcitovanější český ekonom a profesor pěti světových univerzit Milan Zelený.

Mezi chyby, které jim vyčítá, patří levné prodávání české pracovní síly zahraničním gigantům. „Je třeba podporovat domácí byznys. Ale ne nějakými dotacemi. Bude stačit, když pobídkami a daňovými úlevami, na něž české podniky nedosáhnou, přestaneme lákat zahraniční investory,“ vysvětluje Zelený.

Narůstání významu domácích podnikatelů pak podle něj ukončí éru globalizace. „Globalizace v tom smyslu, že se byznys stěhuje za nejlevnější prací a výrobek pak cestuje po celém světě. Ale to neznamená, že nebudeme české výrobky prodávat v cizině. Je potřeba být co nejblíž k zákazníkovi. Jako Baťové, ti založili během jedné dekády sedmdesát průmyslových měst. Vyráběli v Indii pro Indy, v Číně pro Číňany,“ říká uznávaný ekonom.

Zbrzdí konec globalizace příští krize? Jak vážně nás zasáhne? Měli bychom jako Britové odejít z Evropské unie a co by to znamenalo pro českou ekonomiku? A nehrozí při změně ekonomického a tím i politického systému válka? Podívejte se v rozhovoru nahoře ve videu.

Pořad Výzva sledujte každý všední den od 11:30 a 21:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? .

Reklama

Související témata:

Doporučované