Hlavní obsah

National Geographic doporučuje jako novou top destinaci Kyrgyzstán. Podívejte se proč

Země, jejiž krása vás nadchne.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Časopis National Geographic označil Kyrgyzstán za nový hit mezi cestovatelskými destinacemi. Zpravodaj Rádia Svobodná Evropa Adilet Bektursunov pracoval v této oblasti dříve jako průvodce a nabídl se, že nás zavede na některá jeho oblibená místa.

Článek

Mezi ně patří například jezero Kel-Suu, což přeloženo z kyrgyzštiny znamena Toulavé jezero. Když ho ale chcete navštívit, musíte mít štěstí na ten správný okamžik.

„Je těžké tomu uvěřit, ale jdu po dně horského jezera,” říká Adilet v reportáži. „Ono totiž přichází a odchází. Teď zrovna zmizelo a zůstala tady po něm pouze malá řeka.”

Jezero se naplňuje vodou z tajícího ledovce a některé roky je vody méně a někdy více.

„Minulý rok, když v jezeře byla voda, tak jsme turisty vzali na výlet lodí. Tento rok může člun jen odpočívat. Tady je – leží na kamenech,” dodává kyrgyzský průvodce.

Kyrgyzstán zrušil v posledních letech vízovou povinnost pro mnoho zemí. Více turistů tak začalo navštěvovat mnoho místních jezer, ledovců a treků. To ale přináší také nové problémy.

„Je snadné zničit životní prostřední. Těžká vozidla vytvářejí koleje a ničí vrchní vstvu půdy. Trvá léta, než to zmizí,” říká jeden z místních obyvatel.

Podrobnosti v reportáži, která je součástí pořadu Svět bez obalu. Ten můžete sledovat v premiéře na TV Seznam každý čtvrtek od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované