Hlavní obsah

Navalného poslal do vazby „výjezdní soud“ a soudkyně s pověstí úplatkářky

Foto: Profimedia.cz

Alexej Navalnyj poslal z improvizované soudní síně vzkaz příznivcům: Vyjděte do ulic.

Reklama

Den po příletu do Ruska soud uvalil na opozičníka Alexeje Navalného vazbu. Soud proběhl přímo na policejní stanici ve městě nedaleko Moskvy. Stoupenci Navalného plánují na sobotu demonstrace.

Článek

„Zadržení Navalného je politicky motivováno. Byl zatčen za své názory, nikoli za to, co je mu formálně kladeno za vinu. Ruský režim tím porušuje mezinárodní smlouvy o lidských právech,“ reagoval český ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček z ČSSD na vývoj v Rusku.

Podobně reagovali i další evropští politici, například pobaltské státy, Polsko, Německo i instituce EU, ale také NATO nebo americká diplomacie. Všichni vyzývají k propuštění Navalného. Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová politikům vzkázala, aby se starali o své záležitosti. A Rusko už si věc řeší skutečně po svém.

Opozičníka Alexeje Navalného zatkli v neděli večer při pasové kontrole po přistání v Moskvě na letišti Šeremeťjevo. Tam Navalnyj dorazil z Německa, kde se několik měsíců léčil po úmyslné otravě nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok. Ruská vězeňská služba uvedla, že k zatčení Navalného došlo kvůli „systematickému porušování“ podmíněného trestu, který dostal politik za údajnou zpronevěru.

Výjezdní soud na policii

Už v pondělí dopoledne českého času s Navalným začal soud. V soudní místnost se proměnila policejní stanice ve městě Chimki severozápadně od Moskvy. Jednání soudu bylo podle ruského ministerstva vnitra „výjezdní“, protože prý Navalnyj ještě neabsolvoval test na koronavirus, a tudíž nemohl být převezen do budovy soudu.

Původním důvodem konání soudu na policejní stanici přitom bylo umožnění účasti novinářům. Většina reportérů ale nakonec musela zůstat před budovou a dovnitř se dostala jen dvě média: prokremelské Lifenews a státní televize. O datu a místu konání se navíc Navalného advokátka dozvěděla až v čase, kdy soud začal. Na Twitteru to napsal Navalného poradce Leonid Volkov.

Rozhodnutí soudu mělo nakonec více než hodinové zpoždění. Během čekání prořídl dav Navalného stoupenců, kteří ho i přes dvacetistupňový mráz přišli podpořit. Desítky demonstrantů později obklíčili příslušníci pořádkové jednotky OMON. Policie se také odpoledne začala soustředit v centru Petrohradu.

Krátce před třetí hodinou odpoledne středoevropského času soudkyně Elena Morozovová rozhodla o uvalení třicetidenní vazby na Navalného. Ten tudíž bude za mřížemi nejméně do 15. února. Už 29. ledna přitom čeká Navalného proces.

Podle nezávislé televize Dožď má soudkyně Elena Morozovová, která v pondělí jednání soudu předsedala, pověst zkorumpované a nekompetentní soudkyně, která nezná zákony a na jednání chodí už s hotovými rozsudky.

Navalnyj ve videu natočeném na policejní stanici vyzval Rusy, aby se ničeho nebáli a aby vyšli do ulic. „Nejděte do ulic kvůli mně, ale kvůli sobě a vlastní budoucnosti,“ uvedl v krátkém vzkazu. Navalného poradce Volkov pak na Twitteru napsal, že se už po celé zemi připravují demonstrace plánované na sobotu.

Možná právě na intenzitě protestů a pozornosti ruské společnosti závisí, zda neskončí Navalnyj za mřížemi místo 30 dní tři a půl roku. Právě takový trest totiž dostal v roce 2017 v tzv. kauze Yves Rocher, ve které jde o údajnou zpronevěru několika milionů francouzské kosmetické firmy.

Zatímco Navalnyj dostal trest podmíněný, jeho bratr Oleg šel do vězení. Evropský soud pro lidská práva označil rozsudek ruského soudu za svévolný a neodůvodněný a přiznal bratrům odškodné, ruský nejvyšší soud ale verdikt odmítl a případ otevřel znovu. Právě kvůli údajnému „systematickému porušování“ podmínek trestu ve zmíněné kauze Yves Rocher Navalného v neděli po příletu do Ruska zadrželi. Soud se bude kauzou znovu zabývat 29. ledna a je možné, že vyhoví požadavku vězeňské služby, aby se Navalnému změnil podmíněný trest na odnětí svobody.

Ruská lidskoprávní organizace Memorial v pondělí uvedla, že Navalného po jeho zadržení v Rusku pokládá za politického vězně. „Zadržení opozičního politika pod nezákonnou a nepodloženou záminkou a po pokusu o atentát je politicky motivovanou svévolí a represí,“ uvedla organizace.

Mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina v pondělí zrušil tradiční briefing pro novináře. Právě Putinovi připsal Navalnyj odpovědnost za své zadržení i pondělní soud. A Putina a tajnou službu FSB viní Navalnyj i z pokusu o svou otravu. Ruské úřady podíl na jeho otrávení odmítají a zpochybňují, že byl vůbec otráven. Evropská unie a Británie kvůli věci uvalily sankce na Putinovy spolupracovníky, Moskva odpověděla vlastními postihy. O Navalného zadržení bude v úterý odpoledne jednat Evropský parlament, bod se dostal na program na základě návrhu lidovců.

Reklama

Doporučované