Hlavní obsah

Navalného převezli k výkonu trestu. Není ale jasné kam

Foto: Profimedia.cz

Alexej Navalný u moskevského soudu.

Reklama

Ruského opozičního politika převezli v pátek z vazební věznice k výkonu trestu. Ve vězení v Pokrovu má strávit zhruba dva a půl roku. Ruská média o tom informují záhy po výroku jeho obhájce, že Navalného odvezli neznámo kam.

Článek

Hlavní představitel opozice ruského prezidenta Vladimira Putina, Alexej Navalnyj, byl v únoru odsouzen k odnětí svobody. Původně nepodmíněný trest byl následně změněn soudem na podmíněný.

Navalnyj ale porušil podmínku tím, že se nedostavil k probačnímu úředníkovi, ke kterému se měl pravidelně hlásit. Nemohl tak však učinit z důvodu léčby po otravě paralytickou látkou, kterou podstoupil v Německu. Trest si musí podle soudu odpykat za zpronevěru.

Právníci opozičního politika ale podle serveru Deutsche Welle tvrdí, že byl jejich mandant převezen neznámo kam. Ve stejném duchu zní příspěvek publikovaný na oficiálním účtu Navalného na sociální síti Twitter. Účet spravuje opozičníkův tým. „Pod různými záminkami nám nebylo umožněno Alexeje navštívit,“ stojí ve tweetu. „Ve dvě hodiny odpoledne nám bylo řečeno, že byl převezen. Odmítli nám sdělit kam,“ pokračuje příspěvek.

Podobně se na Twitteru vyjádřila i Navalného právnička Olga Michajlovová pro komerční ruské rádio Echo Moskvy.

„Nevíme, kde se teď nachází,“ citovala stanice právničku. „Místo, kde v současnosti je, je opět neznámé. Úřady jsou povinné přemístění příbuzným hlásit. Ale praxe dokazuje, že to tak není.“

Navalnyj se doposud od konce února nacházel ve vazební věznici, kde byl v karanténní cele. V pátek informovala ruská státní agentura TASS, že byl opozičník převezen z vazební věznice Kolčugino ve Vladimirské oblasti východně od Moskvy do kolonie IK-2 v Pokrovu.

Západní země opakovaně vyzvaly Rusko, aby Navalného propustilo. Evropská unie i Spojené státy z důvodu jeho otravy a věznění uvalily na několik ruských činitelů sankce.

Alexej Navalnyj byl otráven v srpnu minulého roku v letadle cestou z Tomsku do Moskvy. Později se ho podařilo převézt na léčbu do Berlína. Podle německé armádní laboratoře šlo o zakázanou nervově paralytickou látku skupiny novičok. Podle opozičníka za otravou stojí prezident Putin a tajná služba FSB. Ruská strana tato obvinění dementuje a zpochybňuje i samotnou otravu.

Reklama

Doporučované