Hlavní obsah

Komentář: Zlá rána pro ANO. Babiš musí vyhlásit poplach

Martin Čaban
Komentátor
Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Reklama

S kauzou Jana Krkošky se nejsilnější opoziční strana nakonec vyrovnala jediným možným způsobem. Vlastně měla štěstí, že verdikt soudu přišel tak rychle a byl tak jednoznačný.

Článek

Moravskoslezský hejtman Jan Krkoška už není moravskoslezským hejtmanem, ani krajským zastupitelem, ba ani členem hnutí ANO. Nebo v nejbližších hodinách nebude, jak formality dovolí. Na své politické funkce rezignoval poté, co byl ve čtvrtek soudem uznán vinným z účasti na zločinecké skupině, která se před lety zabývala systematickou korupcí lékařů.

Rozsudek zatím není pravomocný. Ale vzhledem k tomu, že se Krkoška před soudem doznal a zpochybňoval jen právní klasifikaci svého činu, a vzhledem k tomu, že udělený peněžitý trest je mírnější, než na jaký mířil státní zástupce, není jisté, zda dojde k odvolání.

Jisté naopak je, že ke svému konci došla Krkoškova politická dráha. Což bylo očekávatelné. Překvapivý je spíš proces, který konec jedné slibné kariéry provázel. A zajímavý bude i dopad celé této kauzy na celostátní politiku a na vnitřní fungování ANO.

Hnutí Andreje Babiše je sice z hlediska voličských nálad ve skvělé kondici, ale z hlediska přístupu k reálné moci je v útlumu. Nejvyššími představiteli hnutí, kteří mají v rukách exekutivní pravomoci, jsou za dané politické situace hejtmani. ANO má tři - v Ústeckém, Zlínském a Moravskoslezském kraji.

A právě na severu Moravy a ve Slezsku se hnutí nejdříve zbavilo Ivo Vondráka, který hnutí zajistil volební úspěch. Nyní ANO vybouchla do obličeje nepochopitelně tutlaná letitá korupční kauza, která stála politickou existenci Vondrákova nástupce. Anoisté proto budou hledat ve svých řadách už třetího hejtmana v tomto volebním období. V kombinaci s loňskou ztrátou populárního ostravského primátora Tomáše Macury se zdá, že ve svém velmi silném regionu je ANO v těžké krizi. A personální politika začíná připomínat někdejší covidový orloj na Ministerstvu zdravotnictví.

Nepochybně se jedná o selhání regionálního stranického managementu a moravskoslezská krajská manažerka Markéta Nowaková asi nebude mít úplně klidné spaní. Vzhledem k silně centralizovanému řízení hnutí ANO ovšem ostuda plnou vahou dopadá i na samotné vedení v čele s Andrejem Babišem.

Jeho vyhlášená posedlost prověřováním členů a kandidátů hnutí trpěla v Krkoškově případě velkou slepou skvrnou. V ANO nyní bude nepochybně vyhlášen poplach, během nějž se bude freneticky zjišťovat, zda k nějakému podobnému „opomenutí“ mohlo dojít ještě někde jinde.

Tuhá centralizace byla patrná i v reakcích na Krkoškův případ. Ačkoli byla hejtmanova pozice zcela zjevně neudržitelná od první chvíle, kdy jeho kauza vyšla najevo, dokud neukázal – po verdiktu soudu – palcem dolů Andrej Babiš, byli vůči informaci o soudním jednání v korupční kauze po celé týdny nebývale shovívaví jak severomoravští anoisté, tak nejužší vedení hnutí včetně Karla Havlíčka a Aleny Schillerové, a ostatně i krajští koaliční partneři.

Na celostátní úrovni bude hnutí ANO kauza bolet. Ačkoli má pravdu Karel Havlíček, když tvrdí, že Krkoškův trestní případ věcně nijak nesouvisí s jeho politickou kariérou, tedy že nedošlo ke zneužití veřejné funkce k páchání trestné činnosti, pořád je to nepříjemné. Andrej Babiš pravidelně označuje vládu, zejména pak hnutí STAN, za „organizovaný zločin“, což bude působit o poznání méně pádně, když má za zády vlastního hejtmana odsouzeného za účast na zločinecké skupině.

S kauzou Jana Krkošky se nejsilnější opoziční strana nakonec vyrovnala jediným možným způsobem. Vlastně měla štěstí, že verdikt soudu přišel tak rychle a byl tak jednoznačný, protože kdyby se případ táhl nebo soud dospěl k jinému závěru, možná by to představitele ANO svádělo k předstírání, že se vlastně nic neděje. I když to dopadlo takhle jasně, představitelé ANO o kauze a o své personální politice ještě mnohokrát uslyší. Ve vypjatém předvolebním období je to reputační rána a znatelná nepříjemnost.

Reklama

Doporučované