Hlavní obsah

Šťastný oběžník: Neviditelná ministryně „Topce“ hlasy nepřinese

Tereza Povolná
On-line editorka
Foto: www.eu2022.cz

Dosavadní výkon Heleny Langšádlové v křesle šéfky vědy, výzkumů a inovací je až překvapivě mdlý.

Reklama

TOP 09 do vládnutí vykročila levou nohou napřed a do voleb zbývá už jen rok a půl. Topkařům tak plynou drahocenné měsíce, během kterých musí nalákat zběhlé zklamané voliče zpět na své „tradiční, odpovědné a prosperující“ hodnoty.

Článek

Čtete ukázku z newsletteru Šťastný oběžník, ve kterém každé úterý Jindřich Šídlo a jeho tým přinášejí glosy o aktuálním politickém dění, tipy na zajímavé čtení a postřehy ze zákulisí Šťastného pondělí. Pokud vás ukázka zaujme, přihlaste se k odběru plné verze newsletteru.

Pokud totiž budou jen žárlivě přihlížet necenzurovanému turné lídra STAN po luzích a hájích a fňukat nad ním se slovy „ach jo, to je od toho Rakušana ale nefér, co?“, do uren jim to žádné hlasy nedopraví.

Horkým kandidátem na titul „nejotřepanější vtip volebního období“ je mimo jiné i jízlivá otázka „Kdo to sakra je?“ při pohledu na portrét Heleny Langšádlové. Tu strana v dobré víře nominovala na jeden ze svých dvou vyhandlovaných ministerských postů. Její dosavadní výkon v křesle šéfky vědy, výzkumů a inovací je ale až překvapivě mdlý.

Langšádlová v nedávném rozhovoru pro DVTV ani nevysvětluje, co konkrétně na ministerstvu už třetí rok dělá. Místo toho se snažila moderátorku horko těžko přesvědčit, že dělá vůbec něco. Její počínání hyzdí i fakt, že ministerstvo pro vědu bylo obnoveno po čtyřech letech absence v Babišově vládě, aby ta nynější Fialova ukázala, že jí na českých vědcích opravdu záleží. Jenže onen zájem se špatně dokazuje, když rozpočet na vědu necháte dlouhodobě klesat.

Jako jednoznačný vítěz z klání o toho schopnějšího z ministrů „Topky“ tedy vychází šéf zdravotnictví Vlastimil Válek, i když v tomto případě můžeme hovořit spíš o kontumační výhře.

TOP 09 v průzkumech opakovaně lavíruje na hranici pěti procent. To je sice o pár procentních bodů lepší výsledek, než mají trvale živořící přátelé z KDU-ČSL, ale zároveň jen o pár procentních bodů horší výsledek než živou vodou politých a novými píáristy vybavených Starostů. Sama Markéta Pekarová Adamová se nijak netají sentimentem, že ji necenzurovaný Vít Rakušan svou okázalou kampaní namíchl a chápe ji jako přinejmenším nekolegiální.

Přitom to byla právě TOP 09, která disciplíně neformální hospodské diskuze na české politické scéně suverénně kralovala. Svého času jste na mapě nenašli městys s 500 obyvateli, kam se nepřijel s tamními občany opít a pohádat alespoň jeden z dua Kalousek a Schwarzenberg. Pozvánka na pivo s Mirkem visela snad na každé obecní výlepové ploše.

V upadající straně si musí konečně uvědomit, že přízemní výdobytky jako nulová daň na knihy či mobilní aplikace s očkovacími certifikáty očividně kýžené výsledky nepřinesou. Topkaři mají jedinečnou šanci si svůj marketingový (a Starosty poté obšlehnutý) vynález uzurpovat zpět. Konec závidění růžové kampani, nastal čas zúčtování. Nechť po celé republice visí plakáty: „Na pivo s Vlastíkem a Helenou!“

A doporučuji tak učinit rychle, než si ti dva budou muset nainstalovat TikTok.

Pokud se vám ukázka z newsletteru Šťastný oběžník líbila, přihlaste se k odběru. Každé úterý ho dostanete přímo do vašeho e-mailu spolu s odkazy na aktuální epizody Šťastného pondělí a Šťastného podcastu.

Reklama

Doporučované