Hlavní obsah

Šťastný oběžník: Psychiatrická péče v Česku kolabuje. Vláda krčí rameny

Tereza Povolná
On-line editorka
Foto: Gerd Altmann/Pixabay

Problémy s duševním zdravím skutečně existují, nevymýšlíme si je. (ilustrační foto)

Reklama

Nejsem vášnivým vyznavačem mezinárodních dnů, ale Světový den duševního zdraví, který připadá na 10. října, mi neunikl. Nebylo šance.

Článek

Čtete ukázku z newsletteru Šťastný oběžník, ve kterém každé úterý Jindřich Šídlo a jeho tým přinášejí glosy o aktuálním politickém dění, tipy na zajímavé čtení a postřehy ze zákulisí Šťastného pondělí. Pokud vás ukázka zaujme, přihlaste se k odběru plné verze newsletteru.

Ten den se totiž česká média ocitla pod záplavou článků referujících o tomtéž. Ve zkratce: 40 % žáků devátých tříd trpí depresemi, zlepšení nicméně nečekejte, holt chybí psychiatři a basta.

Tohle číslo z výzkumu Národního ústavu duševního zdraví je skutečně alarmující. Sám jeden z autorů studie Matěj Kučera přiznává, že výzkumníky výsledek překvapil. Kritický nedostatek psychiatrů a šíleně zanedbávaná prevence v Česku ovšem opravdu není převratné zjištění z 10. října 2023.

Je to problém, který přetrvává už léta a nic se nemění ani náznakem. Ano, dívám se nyní i na vás, ministře Válku. Až vykouzlíte tu krabičku antibiotik do každé rodiny, měla bych pro vás další prácičku.

Nejsem s to navrhovat spasitelská řešení, ale jako pacient, který má s obtížně fungujícím systémem psychiatrické péče zkušenost, si dovolím vyslat do světa jeden osobní apel. Problémy s duševním zdravím skutečně existují, nevymýšlíme si je, takže nám prosím laskavě věřte.

Trpět duševní nemocí není jen tak. Musíte se aktivně soustředit na výkon více disciplín najednou. Jednak se vypořádáváte s projevy choroby jako takové, zároveň ale usilovně dokazujete okolí, že fakt nemáte jenom špatnou náladu, protože je venku zrovna hnusně. A vězte, obojí je podobně vyčerpávající.

Napadlo by snad někoho při pohledu na člověka s otevřenou zlomeninou prohlásit, ať to laskavě zas tolik nedramatizuje a zkusí to dva týdny vyležet? Řekl by někdo astmatikovi, ať začne chodit na keramiku, že ho pak to horší dýchání samo přejde? Slyšel někdy diabetik, ať ostatním nekazí náladu a místo inzulinu zkusí heřmánkový čaj?

Podobného zlehčování problematiky se v příspěvku na sociální síti X dopustilo i Ministerstvo zdravotnictví. Spíše než roztomilou grafikou doporučující spánek či relaxaci mohli připomenout Světový den duševního zdraví pokorným přiznáním, že psychiatrická péče v Česku kolabuje. Troška popela na hlavu nikdy nikoho nezabila.

No, nevadí, třeba příště. My si zatím během měsíčního čekání na termín u psychiatra párkrát zajdeme na pilates a bude nám hej.

Pokud se vám ukázka z newsletteru Šťastný oběžník líbila, přihlaste se k odběru. Každé úterý ho dostanete přímo do vašeho e-mailu spolu s odkazy na aktuální epizody Šťastného pondělí a Šťastného podcastu.

Reklama

Doporučované