Hlavní obsah

Šťastný oběžník: Slovenskou kulturu drtí facebooková přímá demokracie

Tereza Povolná
On-line editorka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: FB M. Šimkovičové

Řádění skalní fanynky Viktora Orbána zdaleka nekončí na facebooku u dehonestujících výroků vůči menšinám.

Reklama

Slovenská ministryně kultury Martina Šimkovičová v resortu od prvního dne páchá spoušť, která postupně nabývá takových rozměrů, až Slováky minulý týden vyhnala do ulic.

Článek

Čtete ukázku z newsletteru Šťastný oběžník, ve kterém každé úterý Jindřich Šídlo a jeho tým přinášejí glosy o aktuálním politickém dění, tipy na zajímavé čtení a postřehy ze zákulisí Šťastného pondělí. Pokud vás ukázka zaujme, přihlaste se k odběru plné verze newsletteru.

Novopečené šéfce slovenské kultury zřejmě někdo napověděl, že jedním ze základů politického úspěchu je i poctivá komunikace. Ona si radu vzala k srdci, ovšem po svém. Na facebookovém profilu Ministerstva kultury Slovenské republiky před pár dny přistál dechberoucí příspěvek, ve kterém instituce nabádá uživatele, aby „vyjádřili svůj názor“!

Nejprve v úvodním odstavci letmo připomněli nedávný majstrštyk, tedy zastavení financování mimovládních organizací z oblasti sexuálních menšin. Ačkoliv tento krok odůvodňují omezenými zdroji resortu, zlí jazykové mezi řádky vyčetli, že rozhodnutí mohlo být motivované nenávistí vůči LGBTQ+ lidem, a upozornili ministryni, že kulturní války proti queer komunitě jaksi nespadají do jejích kompetencí. Šimkovičová tak pod tlakem přistoupila k vůbec nejsilnějšímu známému nástroji přímé demokracie. K facebookové anketě.

Dala Slovákům na výběr, zda má ministerstvo raději investovat do „obnovy kulturních památek, zachování kulturního dědictví a podpory umělecké obce, nebo do podpory LGBTQ+ akcí, kde se malé děti mají učit, jak se předvádět na sexuálních show!“

K překvapení všech pak ale působivá anketa z profilu zmizela. Části komentujícím se příliš nezdálo, že by se měl oficiální komunikační kanál ministerstva prezentovat výrazy jako „polonazí lidé na náměstích“. Někteří příspěvek dokonce označili jako tendenční a ti nejradikálnější z nejradikálnějších jako diskriminační.

Chudák ministryně. Chtěla znát názor veřejnosti, ale veřejnost vyjádřila názor. To nemohla čekat. Delete! (Z profilů ministerstva se mimochodem postupně vypařily raději úplně všechny příspěvky od příchodu aktuální ministryně. Na telegramu uvedla, že jsou sítě v „permanentním stavu kybernetického ohrožení“. Ano, toho si nešlo nevšimnout.)

Řádění skalní fanynky Viktora Orbána zdaleka nekončí na facebooku u dehonestujících výroků vůči menšinám. Ministryně v minulém týdnu stihla mimo jiné obnovit kulturní vztahy s Ruskem a Běloruskem.

Tímto diplomatickým kotrmelcem si vysloužila jak oslavné ódy na Prvním kanále ruské státní televize, tak i definitivní opovržení ze strany slovenských umělců a části veřejnosti. „Nemohla byste přidat ještě Severní Koreu?“ dožaduje se spravedlnosti pro dalšího diktátora zpěvák Paľo Habera.

Toto je vládnutí, jak ho chápe Martina Šimkovičová. Zatím to vypadá, že si dala za cíl během volebního období rozmetat na kousky slovenskou kulturu, zdeptat umělce, vypudit z vlasti queer lidi a vyčarovat společnou hranici s Ruskou federací. Že je ministryně ve svém autoritářském snažení na dobré cestě, potvrzují protesty na náměstích i nově vzniklá petice za její odstoupení, kterou dosud podepsalo asi 160 000 Slováků.

Opravdu nikdy by mě nenapadlo, že ze všech politiků a političek světa to bude zrovna slovenská ministryně kultury, o jejíchž pochybných aktivitách vás budeme pravidelně v rozmezí jednoho měsíce informovat. Ale teď se přiznejte, že už s jiskrami v očích vyhlížíte únorové pokračování této národní telenovely.

Pokud se vám ukázka z newsletteru Šťastný oběžník líbila, přihlaste se k odběru. Každé úterý ho dostanete přímo do vašeho e-mailu spolu s odkazy na aktuální epizody Šťastného pondělí a Šťastného podcastu.

Reklama

Doporučované