Hlavní obsah

Oslava 28. října mimo Hrad. „Rebelové" se chystají na Staroměstské náměstí

Daniel Herman.

Reklama

Petr Gazdík organizuje vlastní oslavu státního svátku na Staroměstském náměstí. Oslavy se zúčastní několik ministrů, poslanců i kandidáti na prezidenta.

Článek

Místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany Starostové a nezávislí Petr Gazdík kvůli chování Hradu kolem vyznamenání Jiřího Bradyho zorganizuje alternativní akci na připomenutí státního svátku Den vzniku samostatného československého státu. 28. října si na Staroměstské náměstí místo na Hrad podle něj přijdou svátek připomenout například ministr kultury Daniel Herman, ministr zemědělství Marian Jurečka či kandidáti na prezidenta Michal Horáček a Petr Pithart.

Daniel Herman v pátek v pořadu České televize přiznal, že ho prezident Miloš Zeman několikrát osobně vyzval, aby zrušil svou plánovanou schůzku s tibetským duchovním dalajlamou. V opačném případě mu pohrozil, že neudělí jeho strýci Bradymu státní vyznamenání. Ministr kultury se přesto s duchovním vůdcem dalajlamou sešel a prezident svůj „slib" dodržel.

Svou účast na Staroměstském náměstí stále zvažuje i nově zvolená zastupitelka Středočeského kraje Dana Drábová. Zatím neví, jestli se alternativní oslavy státního svátku zúčastní. Slavit na Hrad ale určitě nepřijde, nepočítala prý s účastí už dávno předtím, než celá „aféra" začala.

Jiří Brady - strýc Daniela Hermana, byl nominován na Cenu T. G. Masaryka. Po několika letech strávených v koncentračních táborech se mu totiž při pochodu smrti podařilo uprchnout a později emigrovat až do Kanady. Tam pak pomáhal dalším emigrantům, obhajoval lidská práva a vydával svědectví o hrůzách holocaustu. Tento rok byl tedy nominován na státní ocenění. Po setkání jeho synovce s dalajlamou byl ale ze seznamu nominovaných vyškrtnut.

Nejdříve se k celé věci Herman vyjádřil v podvečer ve studiu Seznamu, jméno Miloše Zemana ovšem uvedl až po následujících reakcích v Událostech, komentářích v ČT.

Svou neúčast na Hradě potvrzují i další osobnosti a Petr Gazdík připravuje program a organizaci oslav na Staroměstském náměstí.

Reklama

Doporučované