Hlavní obsah

Nebezpečné viry ohrožují Francii, komár přenášející ziku nebo dengue už je v polovině země

Komár tygrovaný se loni dostal do 51 z celkových 101 departementů Francie.Video: Valérie Dvořáková , AP, Reuters

 

Reklama

K šíření komára tygrovaného přispívá zejména globální oteplování a mezinárodní doprava. Hmyz původně pochází z Asie.

Článek

Komár tygrovaný, který je schopen přenášet viry zika, dengue či chikungunya, se natrvalo usídlil již ve více než polovině francouzských departementů včetně Paříže. S odvoláním na ministerstvo zdravotnictví, které zveřejnilo mapu výskytu tohoto dvoukřídlého hmyzu, o tom informovala agentura AFP.

V loňském roce komár tygrovaný (Aedes albopictus), který pochází z Asie, trvale osídlil 51 ze 101 francouzských departementů. V roce 2017 přitom vědci jeho výskyt zaznamenali jen ve 42 správních jednotkách. Vyjma prakticky celé jižní Francie se vyskytuje komár například už i v severním departementu Aisne, který hraničí s Belgií.

Komár tygrovaný může přenášet viry, které způsobují horečky, bolesti kloubů, hlavy a svalů. V evropské části Francie se objevil v poprvé v roce 2004 v okolí Nice. K šíření komára tygrovaného přispívá především globální oteplování a intenzivnější mezinárodní doprava.

Každý jedinec tohoto druhu komára není nutně přenašečem některého ze zmíněných virů, stává se jím pouze v případě, když nasaje krev infikovaného člověka, většinou mimo území Evropy.

Poprvé se komár, který původně pochází z Asie, ve Francii objevil v roce 2004 a usadil se v departementu Alpes-Maritimes. Jak píše francouzský deník Le Monde, hmyz je v podstatě „městský“ a má rád lidmi obývané části. „Když se objeví v obci nebo v departementu, je v podstatě nemožné se ho zbavit,“ uvedly francouzské úřady.

Komár se také několik let objevuje na francouzském ostrově Réunion v Indickém oceánu. Ministerstvo zdravotnictví tak lidem, kteří na ostrov cestují, doporučuje, aby se chránili. Vybízí je zejména k používání repelentů a nošení oblečení, které zakrývá větší části těla.

Od prvního výskytu komára tygrovaného před patnácti lety zaznamenaly úřady 22 případů nakažení virem dengue a 31 případů nakažení virem chikungunya přímo ve Francii.

Komár tygrovaný se od roku 2012 ojediněle objevuje i na Břeclavsku na jižní Moravě.

Reklama

Doporučované