Hlavní obsah

Nebude mluvit za sebe, vysvětluje poslanec Pour, proč pozval do Sněmovny lídra britské krajní pravice

Poslanec hnutí ANO Milan Pour.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V pátek vystoupí ve Sněmovně britský krajně pravicový aktivista Tommy Robinson, který je několikrát trestaný za napadení, podvody či pohrdání soudem. Přijel na konferenci Rodina a její práva v 21. století, na kterou jej pozval poslanec z hnutí ANO Milan Pour.

Článek

Akce se účastní také zákonodárci ČSSD a KDU-ČSL. Robinson patří k nejvýraznější tváři současné extrémní pravice v Británii. Předseda poslaneckého klubu Jaroslav Faltýnek sice akci schválil, ale v tu dobu prý o účasti Robinsona nevěděl. Nyní se podle Deníku N hnutí od konference distancovalo.

Milan Pour v rozhovoru pro Seznam Zprávy říká, že na vystoupení Robinsona nevidí nic špatného.

Proč jste Tommyho Robinsona na konferenci pozvali?

Já jsem ho osobně nepozval, ale komunikuji s dalšími lidmi, kteří se s ním nějakým způsobem znají osobně. Přímo z mé strany to pozvání nepřišlo.

Vaše jméno ale Konferenci k právům dítěte zaštiťuje…

Pan Robinson jde na konferenci s cílem seznámit veřejnost se skandálem hromadného zneužívání dětí ve Spojeném království. To zapadá do jednoho bloku konference, který se jmenuje „Dítě jako oběť zločinu“. On tam nejde prezentovat nějaké své osobní názory, ale přímo bude i s jednou zneužívanou dívkou vysvětlovat v prezentaci, k jakým obětem v Anglii u těch dívek došlo. Beru to čistě jako jeho prezentaci, která je zaměřena na zneužívání dětí.

Víte, že Tommy Robinson byl členem několika extrémně pravicových organizací? Že se podílel na jejich vedení?

Osobně jsem tohle nezkoumal. Já beru pana Robinsona jako člověka, který má přednést informace o hromadném zneužívání dětí.

Co říkáte na to, že byl několikrát trestaný?

Já vím o panu Robinsonovi, že byl odsouzen za narušování klidného průběhu soudu, ale potom během krátké doby zrušili ten rozsudek, takže se čeká na nové řízení.

V Británii je Robinson označovaný za extrémního islamofoba a jeho pozvání do britského parlamentu šéfem UKIPu odstartovalo vlnu demonstrací…

Tyto informace mi nejsou známé.

Kdo je Tommy Robinson?

Vlastním jménem Stephen Christopher Yaxley-Lennon dříve šéfoval krajně pravicové Anglické obranné lize (EDL). Tato organizace, vzniklá kolem fotbalových hooligans a napojená na neonacisty, se zaměřuje na protiislámské demonstrace. Robinson byl také členem krajně pravicových stran BNP a BFP a podílel se na založení britské protiislámské organizace Pegida UK. V současnosti je poradcem šéfa protievropské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP). Britský aktivista byl v minulosti dvakrát odsouzen za napadení a podvody a také za vyhrožování nebo držení padělaných dokladů. Naposledy byl odsouzen za pohrdání soudem. Podle obžaloby porušil Robinson, který se sám označuje za novináře, úřední embargo na zveřejňování informací ze soudu týkajícího se hromadného znásilnění. Robinson zveřejnil videozáznam z jednání, ačkoli média nesměla s ohledem na oběti o průběhu procesu informovat. Odvolací soud loni rozsudek nad Robinsonem zrušil, nařídil nové líčení a aktivistu propustil na kauci.

Reklama

Související témata:

Doporučované