Hlavní obsah

Nebudu laskavý jako Obama, prohlásil Trump a uvalil na Írán sankce

Írán si hraje s ohněm, USA na něj uvalily sankce kvůli jadernému testu. Video: Marie Vladyková

 

Reklama

Spojené státy viní Írán z porušení dohody o ukončení jaderného programu. Írán vinu necítí.

Článek

Spojené státy v reakci na nedávný test balistické rakety uvalily v pátek sankce na 13 lidí a 12 společností v Íránu. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na Trumpovu administrativu.

Nový americký prezident Donald Trump již ve čtvrtek na Twitteru uvedl, že Írán dostal od USA kvůli raketové zkoušce oficiální výstrahu. V odpovědi na otázku, zda v reakci zvažuje i vojenské možnosti, Trump novinářům řekl, že „nic není vyloučeno".

V pátek ráno pak prezident USA tweetoval, že si „Írán zahrává s ohněm". „Neváží si toho, jak ‚laskavý' k nim byl prezident Barack Obama. To já takový nebudu!" sdělil Trump.

Íránská armáda v neděli testovala balistickou raketu středního doletu, což Washington označuje za porušení rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Írán naopak tvrdí, že testem nic neporušil.

Teherán se chce bránit

Írán nové sankce odsoudil jako nelegální a uvedl, že v reakci zavede právní omezení vůči americkým jednotlivcům i subjektům, které pomáhají „regionálním teroristickým skupinám", uvedla agentura Reuters.

„Nové sankce se neslučují s americkým závazkem a rezolucí 2231 Rady bezpečnosti OSN, jež potvrzuje jadernou dohodu uzavřenou mezi Íránem a šesti velmocemi," citovala íránská státní televize z prohlášení tamní diplomacie. Žádné bližší podrobnosti zatím nebyly známy.

„Nejhorší" uzavřená dohoda

Trump íránské hlavní město Teherán kritizuje i kvůli jaderné dohodě uzavřené v roce 2015 se světovými mocnostmi. Spojené státy byly mezi šesti zeměmi, které ukončily letité spory o íránský jaderný program dohodou, jež protiíránské sankce ruší výměnou za zpomalení jaderného programu v zemi. Program je stále přísně monitorován a nesmí být vojensky zaměřený.

Trump dohodu kritizoval už v předvolební kampani jako nejhorší, jaká kdy byla uzavřena. Hrozil také jejím vypovězením.

Íránský prezident Hasan Rúhání ve středu řekl, že Trump je v politice nováčkem a že potrvá dlouho, než pochopí, co se ve světě děje.

Reklama

Doporučované