Hlavní obsah

Nebudu se vměšovat, Johnson je ale schopný, řekl Trump k britským volbám

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Britský premiér Boris Johnson.

Reklama

Devět dnů do britských voleb. Názorové přestřelky napříč politickými subjekty a médii se stupňují. Johnson obvinil ze zaujatosti britský televizní kanál Channel 4. Podle nového volebního průzkumu konzervativci nadále jasně vedou. K tématu voleb se vyjádřil také americký prezident Donald Trump.

Článek

Minulý týden vysílala britská televize Channel 4 politickou debatu o klimatu. K diskuzi byli přizváni lídři všech parlamentních stran. Předseda konzervativců Boris Johnson a vůdce Brexit Party Nigel Farage pozvání nepřijali.

Johnson televizi nabídl, že do debaty na místo sebe vyšle straníka Michaela Govea. Channel 4 odmítl, k debatě připustil výhradně předsedy stran.

Organizátoři debaty na místa, kde měly stát řečnické pulty obou politiků, umístili ledové skulptury tajícího světa. Johnson metaforu neocenil a neocenil ani fakt, že se konzervativci nemohli zúčastnit debaty. Toryové si tak stěžovali regulačnímu orgánu Ofcom.

„Je jasné, že zamezení konzervativní straně v účasti v debatě je neférové a podrývá měřítka nestrannosti. Rovněž nesplňuje poptávku veřejnosti po širokém spektru odlišných názorů,“ napsal v dopise Ofcomu Johnsonův marketingový poradce Lee Cain.

Televizní vysílací regulátor Ofcom v úterý stížnost zamítl. „Vysílatelé mají vlastní editorální svobodu v tom, v jakém formátu debatu povedou,“ napsal Ofcom v prohlášení. „V této debatě Channel 4 zajistila, aby byli diváci s postojem konzervativců ke klimatu obeznámeni.“

Čerstvý volební průzkum

Většina voličů nadále preferuje konzervativní stranu. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu, který zveřejnila BBC.

V současném rozpoložení by se pro ni rozhodlo 42 procent hlasujících. Labouristům pak vyslovilo podporu 31 procent lidí, liberálním demokratům čtrnáct. Pro Brexit Party Nigela Farage by hlasovala čtyři procenta voličů.

Podle Financial Times podpora konzervativců od října dlouhodobě stoupá. Od listopadu s ní pak roste i obliba labouristů. Delší dobu naopak uvadají preference liberálním demokratům.

Na úplné dno se propadá Brexit Party. Ještě v červenci by pro ni hlasovalo přes 23 procent lidí, teď se k ní hlásí jen několik jednotek procent voličů.

Trumpova (ne)podpora

Americký prezident Donald Trump se momentálně účastní summitu NATO v Londýně. Během četných jednání došlo také na téma britských voleb.

„Nebudu se do nich plést, nechci to komplikovat,“ sdělil Trump novinářům. „Mohl bych spolupracovat s kýmkoli,“ dodal.

Názorovému vymezení se ale Trump nakonec nevyhnul. „Johnson je velice schopný,“ řekl prezident a zmínil také, že je velkým fanouškem brexitu.

V zádveří britských voleb

Britové budou volit nové členy Dolní sněmovny ve čtvrtek 12. prosince.

Mezi tematické pilíře voleb patří především brexit, který způsobil rozvrat poslední vlády. Brity ale zajímá také slábnoucí ekonomika, systém zdravotnictví, školství, klimatické změny, obrana státu nebo referendum o nezávislosti Skotska.

Tématu britských voleb se věnujeme každý den ve speciálním seriálu Seznamu.

Reklama

Doporučované