Hlavní obsah

„Nebyl to konec života.“ Martin Zach po devíti letech promluvil o osudném úrazu, který ho připoutal na vozík

Martin Zach nechal kamery Televize Seznam nahlédnout do svého soukromí. Jak se zpětně dívá na nehodu, která ho upoutala na vozík?Video: Barbora Marková

 

Reklama

Před téměř devíti lety se mu obrátil život naruby. Vyhrál Muže roku a jen několik hodin poté skočil do rybníku a zůstal ochrnutý. Martin Zach se ale za invalidu nepovažuje. Trénuje na paralympiádu, nedávno se oženil a vybudoval vlastní značku oblečení pro vozíčkáře.

Článek

Úraz mu zásadně změnil život. „Jedna blbá věc nevyšla, ale neberu to nějak tragicky. Nemyslím si, že by to mělo znamenat konec života, naopak si myslím, že mě to posunulo někam jinam a otevřelo mě to soustu možností a dveří, takže já to beru spíš pozitivně,“ říká Martin Zach.

Vyrovnat se s úrazem mu nejvíce pomohla rodina a přátelé. „Rodina, to je základ. Rodina a kamarádi okolo, kteří mě v tom nenechali a vytáhli mě z toho. A co mě pomohlo, je sport. Tím, že jsem byl zvyklý dřít a mít morálku a kondici, tak potom v tom tréninku na tom vozíku to bylo jednodušší,“ doplňuje.

Prognózy lékařů, že po úraze zůstane ležet a bude pouze hýbat hlavou, se nevyplnily. Martin krůček po krůčku začal s rehabilitacemi a dostával se víc a víc do formy. Než se o sebe dokázal sám postarat, trvalo téměř tři roky.

„Teď jsem od běžeckého lyžování přešel na atletiku, které mě vždycky bavila i před úrazem. Baví mě soupeřit, baví mě ten adrenalin, prostě sport, k němuž mě rodiče vedli od malička. Žena mě podporuje a i na spoustu závodů se mnou jezdí jako asistentka, když má možnost a čas. Mým cílem je paralympiáda.“

Martinovi se daří na všech frontách. Nedávno představil dámskou kolekci značky oblečení pro vozíčkáře FZ Wear. Pracoval na ní dva roky. Vymýšlel speciální střih s nižším pasem, vybíral látky i různé barevné variace. Myslel i na takové detaily, jakými jsou knoflíky nebo pomocná poutka.

On sám z kolekce nejraději nosí džíny. „Právě kvůli tomu, že se nesvlékají a je to pohodlné, na zimu zateplené. Dáváme tam barevné vložky, aby to trošku oživilo... I když to není moc vidět,“ směje se.

Martin Zach prozradil i to, jak se jako novopečený manžel cítí. Podívejte se v úvodním videu.

Reportáž je součástí magazínu Slavní. V premiéře jej můžete sledovat každou neděli od 21:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A sledujte nás také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované