Hlavní obsah

Nečesaný osvobozen. Důkazy však svědčí proti němu, říká žalobkyně

Lukáš Nečesaný, podle policie pachatel útoku na kadeřnici v Hořicích, byl podruhé zproštěn viny.Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

 

Reklama

Kauza Nečesaný už nyní patří mezi nejdelší případy, které české soudy řešily.

Článek

V jednací síni číslo 50, největší, kterou má Krajský soud v Hradci Králové k dispozici, zazněl pátý rozsudek v případu Lukáše Nečesaného obžalovaného z pokusu o vraždu kadeřnice v Hořicích.

Podle spisu mladík napadl kadeřnici 21. února 2013 před koncem pracovní doby, opakovaně ženu udeřil do hlavy a okradl ji. Vážně zraněnou ji našel její syn, život jí zachránili lékaři.

Soud po třech verdiktech „vinen“ Nečesaného podruhé zprostil obžaloby.

Verdikt však není pravomocný, státní zástupkyně se na místě odvolala.

„Jsem přesvědčena, že důkazy, jak byly prováděny předchozím i nynějším senátem, svědčí proti obžalovanému,“ uvedla žalobkyně Lenka Faltusová.

Video: Důkazy, že je pachatel, u soudu padly, říká žalobkyně

Státní zástupkyně Lenka Faltusová je přesvědčena, že je Lukáš Nečesaný vinen.Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

Případ znovu rozhodoval senát předsedy Miroslava Mjartana. Byl mu svěřen poté, co se Nečesaný proti verdiktu krajského soudu opakovaně ohradil a Nejvyšší soud v dovolacím rozsudku rozhodl, že má být kauza svěřena jinému senátu.

Soud uzavřel případ hned v první den, po dvou hodinách jednání. Obžaloba sice požadovala odročení do doby, než rozhodne Ústavní soud o Nečesaného stížnosti, ale soud to odmítl.

Původní senát krajského soudu s předsedou Jiřím Vackem poslal Nečesaného v lednu 2014 na 16 let do vězení, Vrchní soud v Praze rozhodnutí zrušil.

Vacek podruhé uložil šestnáctiletý trest, vrchní soud verdikt o tři roky zmírnil. NS rozsudky zrušil a propustil Nečesaného z vězení.

Krajský soud Nečesanému ale v dubnu 2016 dal opět 13 let, odvolací vrchní soud rozsudek potvrdil.

Po dovolání v prosinci 2016 NS trest Nečesanému přerušil a oznámil, že předchozí rozsudek zrušil. Počtvrté, již pod novým senátem, hradecký soud Nečesaného pro nedostatek důkazů zprostil obžaloby.

Odvolací vrchní soud rozhodl, že hradecký soud příliš vycházel ze stanoviska Nejvyššího soudu a měl by respektovat jeho právní názor v otázce výše trestu či právní kvalifikace, nikoli v hodnocení důkazů.

Reklama

Související témata:

Doporučované