Hlavní obsah

Nechala si pod kůži implantovat „klíčky“ od elektromobilu. Teď ho otevře mávnutím ruky

Žena umí nastartovat Teslu vlastním tělem. Implantovala si pod kůži čip z „klíčků“.Video: Jan Marek, Youtube.com

 

Reklama

Nejsou fanoušci jako fanoušci. To si teď zřejmě říká také Elon Musk, šéf amerického výrobce elektromobilů Tesla. Softwarová vývojářka z Texasu si totiž nechala do své ruky vpravit čip pro otevírání Modelu 3.

Článek

Na svých internetových stránkách a sociálních sítích vystupuje jako Amie DD a samu sebe nazývá biohackerkou. To je ve zkratce člověk, který své tělo „vylepšuje“ všelijakými kybernetickými zařízeními.

Tentokrát se softwarová vývojářka z amerického Texasu rozhodla, že podstoupí 11 měsíců dlouhou proceduru, při které se „jednoduše” zbaví „klíčků“ od svého elektromobilu.

Jak se otevírá Model 3

Tesla Model 3 má dva způsoby otevírání. V první řadě je to pomocí mobilního telefonu, ve druhé to jsou pak karty s integrovaným RFID čipem. Tato technologie slouží k bezkontaktní komunikaci na krátkou vzdálenost a používá se například ve sportu při měření času závodníků, kteří ho mají třeba v náramcích nebo na helmách, nebo se jím dnes běžně vybavují také psi.

Amie DD má nyní dva takové čipy pod kůží své ruky. Jeden si tam nechala implantovat už dříve, odemyká s ním mobil a domovní dveře. Ten druhý má teď k otevírání svého elektromobilu.

Jak to udělala

Biohackerka nejdříve musela kartu od svého Modelu 3 rozpustit v acetonu, aby z ní vůbec mohla RFID čip vyjmout. V tomto případě se však nejedná o běžnou technologii jako například u kreditek. Uvnitř „klíčků” k elektromobilu je po celém jejím obvodu drát. Ten Amie DD vyjmula a najala si společnost VivoKey, specializující se na implantování kybernetických zařízení jako čipů, která drát obalila v biopolymeru vhodném pro vpravení do lidského těla.

„Mluvila jsem s pár doktory, kteří k tomu ale byli trochu nedůvěřiví, protože je to věc poměrně na hraně,” říká softwarová vývojářka z Texasu v jednom z videí, která její postup dokumentují.

Poté si Amie DD podle magazínu Business Insider udělala rezervaci v místním piercingovém studiu, kde jí připravenou biopolymerovou ampulku implantovali do ruky.

Kouzlo odhalí tento týden

Kritici biohackerce vytýkali, že čip není funkční, protože nezveřejnila video, kde by svůj elektromobil pohybem ruky otevírala. Amie DD na to odpověděla, že má stejně jako v prvním případě předloktí oteklé a že také jela na největší každoroční hackerskou konferenci DEF CON v Las Vegas.

Včera nicméně Amie DD na Twitteru sdílela zprávu, že její „vylepšení” funguje a video s „kouzlem” nahraje ještě tento týden.

Reklama

Doporučované