Hlavní obsah

Smog ustupuje jen zdánlivě, varuje předpověď, do konce týdne se vrátí

 

Reklama

Speciální studio Seznam Zprávy: V pěti krajích platí smogová situace nebo ještě přísnější režim - regulace.

Článek

Speciální studio Seznam Zprávy: V pěti krajích platí smogová situace nebo ještě přísnější režim - regulace.

Pražští radní prozatím odmítli zavést městskou hromadnou dopravu zadarmo, nařídit autům, aby nejezdila do centra, nebo přistoupit k jiným restrikcím kvůli smogu. Stejně jako metropole i další města v posledních dnech ale oživila myšlenku, že by cestující v tramvajích, autobusech či trolejbusech jezdili, aniž by museli platit.

Smog trápí Česko už několikátý den, ale situace se během úterý začala lepšit. Není však vyloučeno, že se vyšší koncentrace prachu v následujících dnech vrátí.

O regulaci dopravy dopoledne jednala Plzeň, v níž je polétavého prachu nejvíce. „Vedení města vyzývá občany metropole i kraje, aby omezili jízdu osobními vozy a využili hromadnou dopravu," řekla ČTK mluvčí magistrátu Eva Barborková. Vzhledem k tomu, že smogová situace se týká nejen Plzně, ale i území celého regionu, nebude město zavádět dočasně dopravu v MHD zdarma.

Podívejte se: Smogová poklice přikryla světové metropole.

Smog zahalil města v Evropě i ve světě.Video: Marie Vladyková

Upozornění na smogovou situaci bylo během úterka odvoláno v pěti regionech, například v Praze. Ale ve Zlínském kraji byla naopak smogová situace po pondělním odvolání znovu vyhlášena. Smogová situace nebo regulace je tak nyní v pěti krajích.

Pokud by Praha vyhlásila veřejnou dopravu zdarma, vyšlo by to město denně asi na čtyři miliony korun. Podnik má podle radního pro dopravu Petra Dolínka připraveno přes čtyřicet autobusů a také dvě soupravy metra, které by dopravu posílily. „MHD zdarma jsme schopni zavést do dvou hodin," řekl Dolínek.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) kvůli problémům se smogem navštěvují během úterka Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Reportér Seznam Zprávy je u toho (pusťte si video nahoře v tomto článku s nejnovějšími informacemi o smogu a úpravách v městské dopravě).

Smogová situace se vyhlašuje, když koncentrace prachu za 12 hodin překročí aspoň na polovině meteorologických stanic 100 mikrogramů na metr krychlový a pro dalších 24 hodin se nečeká pokles.

Minulý týden ČHMÚ vyhlásil postupně od čtvrtka smogovou situaci v deseti krajích a Praze. Od neděle smogu ubývá.

Kromě Zlínského je aktuálně smogová situace ještě v Ústeckém a Olomouckém kraji, v aglomeraci Ostrava, Karviná a Frýdek-Místek v Moravskoslezském kraji, v Plzeňském kraji platí regulace. V Ústeckém kraji se sice stav ovzduší může místy přechodně zlepšit, ale se smogem musejí lidé podle ČHMÚ počítat nejspíš do konce týdne.

Sledujte speciální studio Seznam Zprávy o smogu a dopravě ve městech (nahoře ve videu).

Reklama

Doporučované