Hlavní obsah

Nechtěl být sám, proto zabíjel. Soud potvrdil ojedinělý trest

Obžalovaný Lubomír Polák u soudu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Lubomír Polák podle obžaloby během tří let zabil tři své přátele, za dvě zabití dostal trest.

Článek

Mohl dostat maximálně třicet let vězení. Protože byl ale v jednání s justicí příliš aktivní, ve vězení stráví celkem třicet pět let. Dostal trest, který za běžných okolností české soudy vůbec uložit nemohou.

V případě Lubomíra Poláka to ale šlo.

Jinak nenápadný muž podle výsledků policejního vyšetřování připravil o život tři lidi, soud mu však přiřkl dvě zabití. Jeho jediným motivem k činům přitom bylo, aby nezůstal sám a měl s kým žít.

Vše začalo v létě 2015. Tehdy se Polák koupal ve Vltavě v pražských Holešovicích se svým kamarádem. Policie došla k závěru, že se chtěl kamaráda zbavit, aby mohl získat jeho ženu. Proto ho při koupání v řece nedaleko mostu Barikádníků utopil. Soud však tento čin nakonec nepovažoval za prokázaný.

Ženu mrtvého kamaráda pak skutečně získal. Na začátku roku 2016 ji ale zbil tak, že na následky způsobených zranění zemřela.

Stejně dopadla v létě 2017 jeho další družka. Tu podle obžaloby smrtelně zranil, když mu hrozila rozchodem.

Ve výši Polákova nynějšího trestu je zásadní, že v té době však měl už pravomocný podmíněný trest z výtržnictví. Kdyby totiž před vraždou druhé přítelkyně tento trest neexistoval, soud by za všechny další zločiny ukládal souhrnný trest, který mohl být maximálně třicet let.

Kvůli pravomocné podmínce ale Městský soud v Praze, jenž případ řešil na začátku léta, musel celou věc rozdělit na dvě kauzy.

V první řešil vše, co se stalo předtím, než nabyl podmíněný trest právní moci. Tedy výtržnictví, obžalobu z vraždy kamaráda a ublížení na zdraví s následkem smrti týkající se první ženy. Z vraždy kamaráda soud Poláka zprostil. Ale za výtržnictví a ublížení na zdraví mu uložil souhrnný trest čtrnáct let.

V druhé kauze řešil vraždu druhé Polákovy přítelkyně. Za tu mu uložil dvacet jedna let. Polák si tak nejdřív odsedí čtrnáct let. A po jejich absolvování nastoupí druhý trest. Dohromady ho tak za mřížemi čeká třicet pět let.

Kdyby si však loni rozsudek o podmíněném trestu za výtržnictví u soudu vyzvedl o den později, až po vraždě druhé přítelkyně, ukládal by soud souhrnný trest za všechny zločiny, tedy maximálně třicet let.

Reklama

Související témata:

Doporučované