Hlavní obsah

Brady: Nejde o mě, ale o demokracii

 

Reklama

Na alternativní oslavě svátku 28. října se na Staroměstském náměstí sešly tisíce lidí. Z pódia k nim mluvili ministři, rektoři, politici i zástupci církví.

Článek

„Sešli jsme se tady, v podhradí, abychom oslavili státní svátek svý země. Je to země, kterou milujeme. Pojďme si to udělat pěkný, s dobrou vůlí,“ začal žoviálně program večera jeho průvodce - textař a podnikatel Michal Horáček.

Zbytek projevů už tolik familiárně nepůsobil. Na pódiu se během jeden a půl hodiny trvajícího programu vystřídala desítka řečníků. Projevy střídala hudba.

Atmosféra i tón projevů připomínaly spíš manifestaci proti hradní politice, nikoli oslavy svátku 28. října. Žádný z řečníků se ovšem přímo do hodnocení prezidenta Miloše Zemana nepustil. Projevy zůstaly v obecné rovině. Většinou vyzývaly ke slušnosti, vzájemné toleranci a pochopení.

„Místo víc růstu, potřebujeme víc spravedlnosti,“ pronesl třeba bývalý předseda vlády Petr Pithart, který byl mezi prvními řečníky.

„Nebojme se být slušní,“ dodal později ministr zemědělství Marian Jurečka, který se akce účastnil místo oslav na Hradě. „V době svobody přece musíme mít rovnou páteř,“ uvedl o pár minut později jeho vládní i stranický kolega Herman.

Slovy „Dělejme demokracii zdola, nikoli shora“ večer zakončil jeho hlavní organizátor Petr Gazdík, místopředseda Poslanecké sněmovny.

Jsme Západ, vzkazoval dav

Názor naopak dost konkrétně vyjadřovaly transparenty, se kterými na akci přišli její účastníci.

Nad hlavami davu se tak kromě českých, nebo i tibetské vlajky, tyčily nápisy „Odmítáme normalizační moresy hradní pakáže“, „Čína ven z ČR“ nebo „Odpor proti odpornému Zemanovi“.

Foto: Pavel Cyprich

Transparenty účastníků alternativních oslav výročí 28. října.

Ještě hodinu před začátkem akce to přitom vypadalo, že diváky večera budou hlavně kolemjdoucí turisté. Staroměstské náměstí se ale začalo po 18. hodině rychle plnit a nakonec akce na hodinu a půl ochromila turistické centrum Prahy.

Většina ulic, která na náměstí ústí, byla úplně neprůchodná.

Brady: Nejde o mě

Ceremoniál vyvrcholil předáním medaile Univerzity Palackého Jiřímu Bradymu za účasti několika tuzemských rektorů a desítek hejtmanů a starostů. Pro Bradyho to bylo několikáté ocenění, které tento týden převzal.

„Vždycky člověk musí mít štěstí, ale tomu štěstí musíte pomoct. Nesmíte se vzdát. A já jsem měl to štěstí, že jsem nedostal medaili,“ pronesl potom Brady s tím, že nejde o něj, ale o demokracii.

„Je to prezidentská kampaň“

Kritika vůči večeru se objevila hlavně v souvislosti s postavou Michala Horáčka, jehož agentura Kudykam akci spolupořádala a který byl zároveň jejím moderátorem. Jiří Ovčáček to označil za zahájení Horáčkovy prezidentské kampaně.

To on, i hlavní organizátor akce, předseda STAN Petr Gazdík, odmítl. Horáček už dřív ovšem Seznamu řekl, že se do souboje o Hrad pustí.

Reklama

Doporučované