Hlavní obsah

Za rok na střechu naprší vody na plný bazén. Tohle je plán, jak ji zužitkovat

Tisková konference k nakládání s dešťovou vodou.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) chce podpořit zelené střechy a další nové metody využití dešťové a šedé vody v budovách.

Článek

„Na jeden bytový dům dopadne za rok tolik vody, kolik by naplnilo 25metrový plavecký bazén. Do domácností zároveň proudí pitná voda, která nemusí být využita,“ uvedl Petr Holub, zástupce asociace Šance pro budovy, která se snaží prosadit podporu pro zužitkování dešťové body z budov.

A to v době, kdy Česko čelí podle oborníků nejhoršímu suchu za posledních 500 let. Napadané množství vláhy je momentálně ve srovnání se starým normálem menší a také se menší množství vsákne.

Větší využití dešťové vody by podle asociace mohla přinést podpora tzv. zelených střech. Jde o střešní zahrady, které vodu zachytí a umožní ji dál používat třeba na zavlažování.

Brabec už jedná s Ministerstvem zemědělství, jak stavby se zelenými střechami zvýhodnit. Komerční budovy, které platí stočné za srážkovou vodu dopadající na jejich pozemky, by například mohly díky zelené střeše dostat úlevu.

Podle Holuba by pomohlo také snížení daně z přidané hodnoty pro investice do úspor energií a vody. A to z nynější 15% sazby v bytových domech na 10 %. Brabec přislíbil, že o tom bude jednat.

„Daňové výjimky jsou v gesci ministerstva financí. Určitě se paní ministryně zeptám, jak by na to nahlížela,“ okomentoval návrh Brabec.

Ministr se také chystá podpořit informační kampaň o hospodaření s vodou, která má podle Brabce kromě stavebních firem cílit také na mladší generaci: „Připravujeme s Českou televizí miniseriál “Minuty o vodě“, který má rozšířit informace o vodě a jejím využití. Také jsme poslali na Ministerstvo školství metodiku, jak učit o vodě a hospodaření s ní.”

S Ministerstvem zdravotnictví se jedná o definici užitkové vody. Až bude pojem zanesený v zákoně, který momentálně zná jen pitnou vodu, bude možné stanovit, jaká voda je vhodná ke splachování nebo zalévání.

Reklama

Doporučované