Hlavní obsah

Nejmladší kandidát Buttigieg vzdal boj o Bílý dům. Biden chce jeho podporu

Foto: Profimedia.cz

Buttigieg kampaň ukončil po primárkách v Jižní Karolíně.

Reklama

„Podíváme-li se na to matematicky, je to správné rozhodnutí.“ Tak obhájil Pete Buttigieg svůj odchod z demokratických voleb kandidáta na prezidenta. Kampaň ukončil po neuspokojivém výsledku v sobotních primárkách v Jižní Karolíně. Získal 43 606 hlasů, což nestačilo k zisku ani jediného delegáta.

Článek

Na jihu USA skončil na čtvrtém místě a Buttigieg se rozhodl kampaň ukončit před Super Tuesday. Tedy volebním superúterým, při kterém se bude volit ve čtrnácti amerických státech a do kterého nastoupí šest zbývajících kandidátů.

„Je třeba si v této fázi volebního klání přiznat, že nejlepším způsobem, jak si udržet víru v naše cíle a ideály, je odstoupit. A pomoci sjednotit naši stranu a národ,“ uvedl později Buttigieg ve svém rodném městě South Bend v Indianě. Oznámil tam i konec kampaně. „Dnes v noci jsem proto učinil těžké rozhodnutí a svou prezidentskou kampaň zastavil,“ dodal podle britské BBC starosta South Bendu.

Zároveň se zavázal, že udělá „vše, co je v jeho silách“, aby demokratický kandidát v listopadových volbách zvítězil. Podle amerického listu The New York Times ve svém projevu nezmínil žádného ze svých, nyní už bývalých rivalů jménem. Vyjádřil nicméně obavu z důsledků toho, kdyby v klání o prezidentskou kandidaturu i nadále pokračoval. Demokraté podle něj potřebují postavit do boje proti prezidentu Donaldu Trumpovi správného kandidáta – tím podle něj není nestraník Bernie Sanders.

Žádost o podporu

Nejmladší potenciální kandidát na prezidenta za Demokratickou stranu přitom odstartoval demokratické primárky nadějně. Na začátku února těsně zvítězil v Iowě na volebním shromáždění nad Sandersem. Úspěch ale už nedokázal zopakovat. Z Jižní Karolíny odešel s 26 delegáty, zatímco Sanders a Joe Biden, současní favorité, si do superúterý odnesli 60 a 53 delegátů.

Právě s Bidenem měl podle zdroje The New York Times Buttigieg po jihokarolínských primárkách mluvit. Konverzace se zúčastnil i bývalý prezident Barack Obama – Biden působil za jeho vlády jako viceprezident. Odstupujícího Buttigiega údajně požádal o jeho podporu. Ten se na takové rozhodnutí chtěl vyspat, nicméně Bidenovi potvrdil, že si jeho žádost rozmyslí.

Osmatřicetiletý demokrat působí od roku 2012 jako starosta ve zhruba stotisícovém South Bendu, což je jeho jediná zkušenost v politice. Předtím sloužil v americkém námořnictvu. Otevřeně se hlásil ke své homosexuální orientaci – jeho manžel ho ostatně podporoval i při kampani až do nedělního konce.

Foto: Profimedia.cz

Buttigieg se svým manželem Chastenem.

„Život mi při cestě k Peteovi přinesl pár zajímavých zkušeností. Poté, co jsem se do něj zamiloval, jsem se naučil věřit si… A Peteovi jsem řekl, aby se o prezidentské křeslo ucházel. Protože jsem věděl, že v této zemi jsou i další děti, které si také potřebují věřit,“ řekl Chasten Buttigieg. Právě sexualita potenciálního kandidáta na prezidenta se stala předmětem kritiky. Konzervativní moderátor Rush Limbaugh například ve svém pořadu zpochybnil, že by voliči hlasovali pro „muže, který líbá svého manžela na pódiu“.

Reklama

Doporučované