Hlavní obsah

Nejnáročnější stavba v republice. Pojďte se podívat do uzavřeného Národního muzea

Národní muzeum v polovině rekonstrukce

 

Reklama

Národní muzeum je už pět a půl roku uzavřeno a obehnáno plotem. Reportéři Seznamu však mohli uvnitř rekonstruované budovy natáčet.

Článek

Pět a půl roku po uzavření je z historické budovy Národního muzea na horním konci Václavského náměstí jedno velké staveniště.

Lešení venku i uvnitř, z nádvoří je vidět, jak se hloubí podzemní spojovací tunel mezi starou a novou budovou, kterou Národní muzeum získalo v prostorách bývalého Federálního shromáždění. Časy běžného provozu připomínají červené koberce v přízemí. Ale zatímco do července 2011 tlumily kroky návštěvníků, dnes tlumí prašnost.

Kvůli mrazu se v těchto dnech pracuje hlavně uvnitř. Interiér je obedněn dřevotřískou, která chrání letitou stavbu proti stavebním otřesům, prostorami zní sbíječky.

V některých sálech je však už částečně vidět, na co se můžeme těšit, až rekonstrukce skončí - opravené štukované stropy. „Jsou nejzásadnější změnou, která se tu momentálně děje," říká ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Rekonstrukce stropu v Národním muzeu v Praze

Podle ředitele je nyní rekonstrukce, která vyjde na více než 1,5 miliardy korun, zhruba v poločase.

„Je to necelých 20 měsíců, co jsme budovu předali stavební firmě," říká ředitel Lukeš. „Jde o jednu z nejnáročnějších staveb v republice, ať už velikostí, nebo tím, že ze třetiny jde o speciální památkářské práce na národní kulturní památce."

Všechny expozice Národního muzea v Praze se po generální rekonstrukci otevřou do poloviny roku 2020.

Vedení muzea však věří, že z velké části se budovu podaří otevřít na podzim příštího roku, kdy Národní muzeum oslaví 200 let od svého založení a ke 100. výročí vzniku Československa se tu v roce 2018 plánuje velká československá výstava.

Reklama

Doporučované